Створення зони вільної торгівлі в рамках ГУАМ істотно не позначиться на економіці України. Таку думку висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН віце-президент Центру дослідження корпоративних відносин Ростислав ІЩЕНКО.

Як передає кореспондент УНІАН, водночас, на його думку, якщо створення зони вільної торгівлі в рамках ГУАМ буде реалізовано на законодавчому рівні, то можуть постраждати вітчизняні сільгоспвиробники, оскільки відкриється український ринок перед грузинською і молдавською сільськогосподарською продукцією.

«Я не впевнений, що Грузія або Молдова зможуть тут продати набагато більше вина, ніж продають зараз, але вони безумовно зможуть продати набагато більше картоплі, мандарин, помідорів, кабачки, перцю тощо», - заявив він.

Відео дня

Р.ІЩЕНКО зазначив, що Україна “не зможе дуже сильно збільшити експорт в ці країни». Єдине, що зможе поставити Україна на експорт – це труби в Азербайджан «для якихось ділянок газопроводів і нафтопроводів, які він будує, хоча і за це ще доведеться поборотися».

На думку Р.ІЩЕНКА, Україні також не слід розраховувати на енергоносії Азербайджану, «тому що весь потенціал їх експорту зараз направлений через Туреччину а бік східного Середземномор`я».

Як повідомляв УНІАН, 23 травня Президент України Віктор ЮЩЕНКО заявив, що країни-учасниці ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова) створили зону вільної торгівлі.

За його словами, на саміті глав держав–учасниць «Організації за демократію і розвиток – ГУАМ» в Києві була фактично створена зона вільної торгівлі між Україною, Азербайджаном, Грузією і Молдовою, з приводу чого було підписано Протокол про реалізацію Положення про таку зону.