Всі міністерства вже погодили об`єднання енергомашинобудівних підприємств у єдиний концерн.

Про це повідомив міністр промислової політики України Володимир ШАНДРА в інтерв`ю кореспонденту УНІАН сьогодні в Києві після відкриття Київського Міжнародного автосалону SIA`2006.

«Всі міністерства погодили, окрім Фонду державного майна. Але я думаю, ми знайдемо компроміс», - сказав В.ШАНДРА. При цьому він додав, що енергомашинобудівний концерн обов`язково буде створено.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 11 квітня на прес-конференції в Києві В.ШАНДРА заявив, що Кабінет Міністрів України в квітні може прийняти рішення про створення корпорації електромашинобудування на базі ВАТ «Турбоатом» і ДП «Електротяжмаш». За його словами, проект відповідної постанови вже поданий на розгляд уряду, і проект проходить узгодження в Міністерстві економіки України.

Міністр відзначив, що створення корпорації електромашинобудування на базі двох підприємств відкриває перспективи для участі України в реалізації ряду проектів в Індії. В.ШАНДРА повідомив, що індійська сторона нинішнього року виділяє на розвиток енергетичної галузі приблизно 1,8 млрд. доларів. «Чому нам там (в Індії) не попрацювати на будівництві тепло-, гідро, атомних електростанцій», - запитав міністр. Разом із тим він відзначив, що однією з умов індійської сторони є наявність єдиного українського контрагента. Міністр вважає, що повинна бути створена єдина юридична особа, яка б узяла на себе всі права і обов`язки з реалізації індійських проектів.

В.ШАНДРА додав також, що жодне з цих двох підприємств (ВАТ «Турбоатом» і ДП «Електроважмаш» - УНІАН) не вважає проект їх злиття недоцільним. Разом з тим, вони не прагнуть цього. «Ймовірно, причина в тому, що вони не хочуть об`єднуватися», - відзначив міністр.

Того ж дня представник Мінпромполітики, який не бажав бути названим, повідомив УНІАН, що проект об`єднання в єдину корпорацію чотирьох енергомашинобудівних підприємств пройшов узгодження на рівні міністерств і буде винесений на найближчий профільний урядовий комітет.

За його словами, тільки Фонд держмайна виступив проти участі в корпорації «Турбоатома».

При цьому представник міністерства висловив сподівання, що це не завадить створити корпорацію, до якої увійдуть ДП «Електроважмаш», ВАТ «Турбоатом», ДП «Харківський електромеханічний завод» і Харківський приладобудівний завод, ім.Шевченка. Співрозмовник агентства впевнений, що створення цієї корпорації приведе до того, що український виробник увійде до трійки світових лідерів, і Україна зможе серйозно конкурувати на цьому ринку.

За словами представника міністерства, росіяни розуміють серйозність нового конкурента і намагаються зробити все, аби відсікти «Турбоатом» від корпорації.

Раніше прем`єр-міністр України Юрій ЄХАНУРОВ заявляв, що уряд планує створити об`єднання енергомашинобудівних заводів. Передбачалося, що питання створення об`єднання могло бути вирішене вже в березні цього року.

Як передає кореспондент УНІАН, на певних етапах обговорення ідеї об’єднання керівники деяких харківських підприємств енергетичного машинобудування висловлювалися проти цього і наводили свої аргументи