Державне підприємства “Завод ім. Малишева” – головний виробник бронетехніки в Україні  – приступило до модернізації другої партії вітчизняних танків Т-64, які перебувають на озброєнні Збройних сил України.

Як повідомив кореспонденту УНІАН генеральний директор заводу ім. Малишева Геннадій ГРИЦЕНКО, модернізація 19 танків Т-64 до виду БМ “Булат” на замовлення Міністерства оборони проходитиме в рамках програми оновлення бронетанкового парку країни. За його словами, кошти для цього виділяються з державного бюджету України.

“Перші машини вже надішли на завод, - сказав його керівник, - і до кінця року ми плануємо повністю виконати замовлення Міноборони”. За словами Г. ГРИЦЕНКА, у ході глибокої модернізації будуть суттєво поліпшені мобільність, захист та озброєння машин. Після завершення всього комплексу робіт, сказав він, БМ “Булат” за своїми основними характеристиками “досягає рівня сучасних бойових танків”.

Відео дня

ДОВІДКА УНІАН. ДП «Завод ім. Малишева» приступило до модернізації Т-64 в 2004 р. на замовлення  Міноборони України. Після модернізації танк отримав найменування БМ «Булат». Програма модернізації розроблена Харківським конструкторським бюро з машинобудування ім. Морозова (ХКБМ) – провідною та координуючою організацією з розробки бронетанкової техніки та артилерії в Україні. Головним виконавцем держзамовлення виступає ДП «Завод ім. Малишева». В реалізації проекту беруть участь підприємства концерну «Бронетехніка України».

Танк Т-64 був розроблений у 60-ті конструкторами ХКБМ і виготовлявся на базі ДП «Завод ім. Малишева». Ця машина стала родоначальником нового покоління радянських танків. На Т-64 вперше у світі був установлений автомат заряджання, що дозволило скоротити кількість членів екіпажу до 3 чоловік, застосований протиснарядний і протирадіаційний захист, нове оригінальне компонування моторно-трансмісійного відділення з дизельним двигуном та ін. Т-64 став прикладом найбільш революційної конструкції танка, що дозволило випередити світове танкобудування на 10-15 років. Ця машина українських конструкторів в основному надходила до елітних військових частин колишніх республік СРСР.

Модель Т-64Б був дальшим розвитком танка Т-64 шляхом установки на нього більш сучасної системи керування вогнем  та стабілізатора озброєння, поліпшення захисту. Т-64Б випускався заводом ім. Малишева в 1976-1987 рр., вага: 39-42,5 тонн, на озброєнні була гармата калібру 125 мм та кулемет 7,62 мм. Потужність двигуна - 700 к.с. Основні параметри БМ «Булат»: бойова маса - 45 тонн, гармата калібру 125 мм, кулемет калібру 7,62 мм. На танк установлюється дизельний двигун 5ТДФМ потужністю 850 к.с. (можлива установка двигуна потужністю 1000 к.с.), швидкість по шосе – 60-65 км/год, максимальна температура повітря, при якій можлива експлуатація, – до 55*С. Після модернізації комплекс керування вогнем  БМ «Булат» перевищує за своїми характеристиками ККВ сучасного танка Т-80У.