Всесвітньо відомий пам’ятник Тарасові Шевченку, що в центрі Харкова, постраждав від вандалів.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Харківської обласної організації Української народної партії, напередодні відзначення 145-ї річниці з часу перепоховання праху Шевченка невідомі особи пошкодили пам’ятник Кобзарю у Харкові, який є пам’яткою національного значення і охороняється державою.

За інформацією заступника голови Харківської облдержадміністрації, голови обласної організації УНП Василя ТРЕТЕЦЬКОГО, зловмисники відламали частину бронзової коси, яку тримає гайдамака із скульптурної композиції пам’ятника і пошкодили ще деякі його елементи. У зв’язку з цим В.ТРЕТЕЦЬКИЙ звернувся до міського управління МВС України в Харківській області із заявою про скоєння злочину.

Відео дня

“Очевидно, метою зловмисників був кольоровий метал - викрадено близько 15 кілограмів бронзи,  проте я  не виключаю й ідеологічного підтексту цього злочину, адже після минулих виборів окремі політичні сили в Харкові ведуть справжній наступ  на все  українське і демонструють зневажливе ставлення до національних символів”, - заявив В.ТРЕТЕЦЬКИЙ.

Дуже показово, зазначили у прес-службі, що в день чергової річниці перепоховання Т.Шевченка керівники Харківської міськради практично проігнорували це свято і  не вшанували пам’ять Кобзаря своєю присутністю.

Як повідомляв УНІАН, кілька років тому в саду Шевченка, що в центрі Харкова, неподалік пам’ятника Т.Шевченка, невідомими було сплюндровано пам’ятник загиблим українським кобзарям, знищеним у 30-ті роки сталінським режимом. Кількома роками раніше у цьому ж саду був навпіл розбитий кам’яний знак на честь проголошення незалежності України. На цьому  місці представники національно-демократичних сил Харківщини на початку 90-х років задекларували встановити відповідний пам’ятник.

ДОВІДКА. Пам’ятник Т.Шевченку у Харкові було збудовано у 1934 році за проектом скульптора М. Манізера і відкрито 24 березня 1935 року. Шестиметрову постать Кобзаря оточує багатопланова композиції із 16 динамічних статуй, які ілюструють етапи визвольної боротьби українського народу. Під час Великої вітчизняної війни пам’ятник не вивозився з міста, а залишався стояти на своєму місці - він встояв у роки окупації. Очевидці описують такий факт: одна куля влучила у скульптуру Катерини (свого часу для її створення позувала акторка Наталія УЖВІЙ). Куля потрапила в ліву частину під серце, в те місце, де Катерина тримає немовля. Вищерблення від кулі видніється й по сьогодні. Про цей факт розповідав кореспонденту УНІАН актор Лесь СЕДРЮК, який також їздив у складі групи українських акторів до Ленінграда і позував скульптору для створення галереї образів українських селян довкола постаті Т.Шевченка.