Народний рух України виступає з ініціативою об’єднання національно-демократичних сил України.

Про це сказав в інтерв’ю кореспонденту УНІАН голова Харківської обласної організації НРУ Анатолій СЕМЕНЧЕНКО, підсумовуючи результати засідання Центрального Проводу НРУ, яке нещодавно відбулося у Києві.

Він зазначив, що до необхідності об’єднати сили української національної демократії спонукають результати виборів в Україні. За словами А.СЕМЕНЧЕНКА, провід констатував, що цьогорічні вибори для багатьох національно-демократичних політичних сил завершились поразкою, і своїх представників у Верховній Раді України тепер, за винятком НРУ, не мають такі політичні партії – як УНП, ПРП, Громадянська партія „Пора” та інші. Такому невтішному результатові сприяла як об’єктивна політична ситуація в країні, так і невміння чи небажання цих партій об’єднатися для спільної перемоги, сказав рухівець.

Відео дня

Він повідомив, що Центральний провід НРУ прийшов до висновку про нагальну необхідність створення в Україні єдиної правоцентристської національно-демократичної партії і звернувся до політичних партнерів з ідеєю розпочати цей процес. На думку Центрального проводу НРУ, початок створення такої партії має відбуватися з поєднання структур та зусиль цих партій з метою виконання спільної програми дій до наступних президентських, парламентських та місцевих виборів, наприклад, через створення конфедерації національно-демократичних партій та їх організацій.

На думку авторів звернення, “таке об’єднання конфедеративного типу має створити постійно діючий координаційний орган на рівні керівників партій, які увійдуть до нього, виробити та почати активно домагатися виконання спільної програми захисту інтересів України”.

Коментуючи документ, А.СЕМЕНЧЕНКО, зокрема, сказав: “Цим зверненням Рух підняв прапор єднання, і тепер слово за іншими національно-демократичними політичними партіями та їхніми структурними ланками. Якщо такі національно-демократичні партії, як УНП, ПРП, КУН, ХДС та інші зроблять правильні висновки з власного програшу на останніх парламентських і місцевих виборах, а також – програшу національної демократії взагалі, то українська громадськість може очікувати від них подібного декларування про своє бажання об’єднання в єдину партію, аналогічного тому, що задекларовано у нинішньому зверненні Центрального проводу НРУ”.

Далі, за словами А.СЕМЕНЧЕНКА, має наступити етап опрацювання та втілення конкретного плану та процедури об’єднання готових до єднання національно-демократичних політичних партій України, спочатку в конфедерацію партій, а потім і в єдину партію.