Президент України Віктор ЮЩЕНКО розпорядився про створення Інституту національної пам’яті і призначив його директором члена Ради партії «Народний Союз Наша Україна» Ігоря ЮХНОВСЬКОГО.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Президент повідомив у неділю у виступі на церемонії вшанування пам’яті жертв тоталітарного режиму на території державного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

В.ЮЩЕНКО нагадав, що 15 років тому на виїзді з Києва біля села Биківня було встановлено пам’ятний камінь жертвам фашистського режиму, потім, за результатами роботи спеціальної комісії з’явився інший пам’ятний знак - жертвам більшовицьких репресій.

Відео дня

За словами В.ЮЩЕНКА, раніше йшлося про те, що у Биківні було розстріляно близько 20 тисяч осіб, потім - 40-50 тисяч. Зараз, сказав Президент, встановлено, що тут поховано понад 100 тисяч людей. В.ЮЩЕНКО наголосив, що Биківня стоїть в одному ряду зі злочинами концтарборів Освенцима та Бухенвальда.

На переконання Президента, неможливо будувати майбутнє, не знаючи правди про своє минуле. За його словами, треба знати, «хто твої батьки, діди, ким вони були і де поховані».

За словами Президента, тому серед основних завдань - створення Інституту національної пам’яті. «Нам треба знати правду. Чому без війни ця нація понесла тисячі жертв», - сказав В.ЮЩЕНКО.

Прес-служба Президента повідомляє, що рішення про створення Інституту національної пам’яті прийняв Кабінет міністрів за дорученням глави держави та на виконання двох його указів. 17 травня В.ЮЩЕНКО підписав указ про надання державному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» статусу національного.