Речник Житомирського міського голови Ярослав ДОЛГИХ звинувачує місцеву територіально-виборчу комісію у незаконному блокуванні роботи Житомирської міської ради та заявляє, що органи прокуратури повинні перевірити дії представників Житомирської міської ТВК, які, за його твердженням, є незаконними.

Про це Я.ДОЛГИХ заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Необхідно прокуратурі, яка має стояти на сторожі закону, втручатися і запобігати порушенням закону, а не чекати, поки трапиться щось дуже і дуже погане”, - заявив Я.ДОЛГИХ, пояснюючи ситуацію, що склалася в Житомирі після виборів міського голови.

Відео дня

Він зазначив, що 26 березня в Житомирі на виборах міського голови перемогла Віра ШЕЛУДЧЕНКО (член НСНУ), яка набрала 22,04% голосів від загальної кількості виборців, що взяли участь у голосуванні. Однак, уночі з 30 на 31 березня, міська ТВК “з порушенням законодавства” за заявою колишнього народного депутата України Володимира ЗАЙЦЯ (Опозиційний блок „Не так!”) прийняла рішення про визнання виборів Житомирського міського голови недійсними. У свою чергу, 25 квітня Апеляційний суд Житомирської області скасував цю постанову і зобов’язав ТВК оприлюднити результати виборів. 26 квітня міська ТВК на виконання рішення суду склала протокол про перемогу В.ШЕЛУДЧЕНКО. 27 квітня рішенням міської ради нового скликання В.ШЕЛУДЧЕНКО була приведена до присяги і приступила до виконання обов’язків міського голови. У встановлений законом термін відбулось офіційне оприлюднення результатів виборів у муніципальній газеті „Місто”, що згідно з законодавством означає завершення виборчого процесу.

Однак, наголосив Я.ДОЛГИХ, у загальноукраїнських і житомирських медіа протягом останніх тижнів з’явилась по своїй суті неправдива інформація про проведення 2 липня 2006 року повторних виборів Житомирського міського голови. Підставою для поширення таких чуток стала прес-конференція голови ТВК Олександра СІМОНОВА на одному з місцевих радіоканалів 5 травня 2006 р., де він зробив несподівану заяву про існування “постанови ТВК №10 про призначення повторних виборів”, яка нібито була прийнята на засіданні ТВК 29 квітня 2006 р. При цьому, текст цієї постанови з’явився у спецвипуску газети „Эхо” 6 травня – тобто після закінчення терміну можливого її оскарження.

Водночас Я.ДОЛГИХ наголосив, що про час і місце проведення “так званого засідання ТВК” 29 квітня не було повідомлено не лише кандидатів на посаду міського голови, ЗМІ, але й багатьох членів самої комісії. Більше того, 27 квітня заступник голови ТВК Ольга ДАНИЛЮК у присутності членів ТВК, довірених осіб, представників ЗМІ вивісила оголошення про призначення чергового засідання ТВК на 3 травня 2006 року (а не на 29 квітня) і що жодних оголошень щодо перенесення дати засідання зроблено не було.

Крім того, за словами Я.ДОЛГИХ, документ, представлений журналістам О.СІМОНОВИМ, на який посилається в своїй публікації газета «Эхо», являє собою текст, підписаний тільки О.СІМОНОВИМ, на якому відсутня печатка ТВК та підписи інших членів ТВК.

Водночас, Я.ДОЛГИХ повідомив, що 12 травня апеляційний суд скасував постанову ТВК №9 про повторний перерахунок голосів на 92 дільницях, яка лежить в основі “так званої постанови ТВК №10” про визнання виборів міського голови недійсними і призначення повторних виборів. При цьому Я.ДОЛГИХ зазначає, що визнання такого перерахунку незаконним логічно позбавляє юридичної сили й рішення про призначення повторних виборів.

Проте, заявив Я.ДОЛГИХ, 15 травня голова Корольовського районного суду Житомира Микола ПОЛІЩУК одноосібно прийняв ухвалу скасувати результати двох сесій новообраної міської ради, легітимність якої ніким не оскаржувалась. Ця ухвала, за словами речника міського голови, також буде оскаржена в апеляційному суді. “Корольовський районний суд видав чергову „ухвалу”, яка не лише демонструє нехтування законом, але й серйозно дестабілізує нормальну діяльність міста...А тим часом ТВК на чолі з О.СІМОНОВИМ продовжує свою деструктивну діяльність, нав’язану місту сторонами, що програли вибори”, - наголосив Я.ДОЛГИХ.

Він підкреслив, що сторона новообраного міського керівництва доведе свою правоту в судовому порядку, і що перевиборів міського голови Житомира не буде. Проте, за словами Я.ДОЛГИХ, весь цей час діяльність міської ради залишається паралізованою, невирішеними залишаються господарські проблеми, в тому числі, питання підготовки до опалювального сезону.

Щодо реагування правоохоронних органів на “десятки звернень”, Я.ДОЛГИХ заявив: “Ми зверталися до міської, обласної, генеральної прокуратури з проханням втрутитися в ситуацію, тому що в діях міської ТВК прямо вбачаються ознаки навіть кримінальних злочинів, це в першу чергу – підлог документів”. Він додав, що йдеться про постанову ТВК №10, яка була прийнята не на засіданні комісії, її друк в ЗМІ, причому, варіант документу, що був оприлюднений в ЗМІ, суттєво відрізняється від документу, який потім був представлений в суді. Водночас, за словами Я.ДОЛГИХ, “ніякої відповіді правоохоронні органи, які б мали слідкувати за цим процесом, нам не надали”.