24-26 травня у Києві у Національному університеті імені Тараса Шевченка відбудеться міжнародна науково-практична конференція “Національна система освіти та виховання в Україні: історія, теорія, практика”, присвячена духовно-моральним засадам освіти і виховання в Україні.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова Всеукраїнського Православного педагогічного товариства – організатора заходу, протоієрей Анатолій ЗАТОВСЬКИЙ.

Він повідомив, що участь у конференції візьмуть наукові та освітні заклади, а також представники духовенства. До участі у конференції запрошено представників Польщі, Литви, Росії, які поділяться досвідом впровадження християнських цінностей у систему освіти своїх країн.

Відео дня

А.ЗАТОВСЬКИЙ зазначив, що саме 24 травня відзначається День творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, який був в Україні у забутті протягом семи десятиліть.

За його словами, Православне педагогічне товариство, яке існує з 1999 року, своєю ціллю поставило відновлення духовних цінностей, традиційних для України, та ініціює викладання у школах основ християнської етики. Представники традиційних християнських конфесій – Української православної церкви Київського патріархату, Греко-католицької православної церкви та Української Автокефальної православної церкви - напрацювали спільну концепцію викладання цього курсу, яка була представлена у комісії Міністерства освіти і науки України.

“Ми повинні наших дітей вчити, що наші діди, наші прадіди були православні, що наші запорожці-козаки захищали не лише свою землю, але й нашу віру, нашу церкву, наш народ. Ми повинні навчити наших дітей, що корифеї нашої історії, культури, письменники – і Шевченко, і Квітка-Основ’яненко, і Пирогов, і Микола Гоголь – усі були православні і це скрізь звучить у їх творчості...”, - зазначив А.ЗАТОВСЬКИЙ.

Представник Синодального відділу релігійної освіти, катехизації та місіонерства УПЦ, протоієрей Андрій ТКАЧОВ повідомив, що конференція має внутрішню мету - знайомство, зав’язування робочих контактів, обмін думками, але зазначив, що “найбільша ціль полягає у тому, щоб збудити суспільну думку і сформувати суспільне замовлення, тому що людина переважно не знає, що головне, що другорядне, де полягають ціннісні мотиви життя”.

“Ми вважаємо, що компонент християнського виховання у школі – це один з тих скарбів, на які зовсім не звертається увага суспільства. Тому конференція має на меті збудити бажання, заінтиригувати, зацікавити, скерувати увагу суспільства на проблему християнського виховання, тому що його зараз в школі немає”, - підкреслив він. За словами А.ТКАЧОВА, мало знає, що якщо у класі є 5-7 батьків, чиї діти і самі батьки хотіли б вивчати християнську етику, то це вже дозволяє факультативно вводити такий курс у школі.

У свою чергу директор Українського коледжу ім. В.Сухомлинського, член-кореспондент Академії педагогічних наук України Василина ХАЙРУЛІНА зазначила, що основи християнської етики, на її думку, був би найкращим предметом, який можна ввести на сьогодні у шкільну програму, але необхідно, щоб у цьому були зацікавлені і Міносвіти, і вищі навчальні заклади, оскільки серйозним питанням залишається підготовка вчителів, які б змогли донести традиції нашого народу і духовність до дітей.