Сільгосптоваровиробники Харківщини активно повертають бюджетні позики.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі облдержадміністрації, про це поінформував директор Харківського регіонального відділення Аграрного фонду Віктор МЕЛЛЕШ.  За його словами, сільгоспвиробники регіону активно повертають бюджетні позики, які були отримані в 2005 р. під заставу зібраного урожаю. Вже погашено майже 93% виданих кредитів. Сьогодні сільськогосподарські підприємства продають пшеницю за цінами значно вищими, ніж у серпні - вересні минулого року. Більшість виробників вважає співпрацю з Аграрним фондом ефективною і планує збільшити заставні операцій в новому сезоні.

Водночас В.МЕЛЛЕШ вказав і на наявність проблем. За його словами, темпи закупівель зерна у продовольчий резерв, які провадить Аграрний фонд, залишаються низькими. Основною причиною є неконкурентоспроможність цін, які може запропонувати власникам зерна Аграрний фонд. “Активізацію закупівель зерна в держпродрезерв можна чекати не раніше липня 2006 р., коли почнеться збирання нового врожаю", - відзначив Віктор МЕЛЛЕШ.

Відео дня

Він повідомив, що найближчим часом очікується затвердження нових мінімальних закупівельних цін на сільськогосподарські культури урожаю 2006 р. Саме вони, відзначив керівник, ляжуть в основу фінансових і товарних інтервенцій, які Аграрний фонд проводитиме у новому сезоні.