Керівники Харківського слідчого ізолятора приховали від органів прокуратури факт самопорізання, який вчинили близько 20 слідчо-заарештованих, і можуть понести за це відповідальність перед законом.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі прокуратури Харківської області, про це сказав прокурор області Василь СИНЧУК, аналізуючи подію, що сталася 8 травня у Харкові. За словами В.СИНЧУКА, представники прокуратури, що оперативно прибули в СІЗО, виявили факт масового акту спричинення тілесних ушкоджень, які він кваліфікував як “акт самопорізання”. Прокурор засвідчив, що це було не порізання вен,  як повідомлялося у ЗМІ, а подряпини на руках і передпліччях заарештованих, нанесені одноразовим лезом для гоління.

За словами В.СИНЧУКА, спеціально створена група прокурорів виявила істотні порушення умов утримання слідчо-заарештованих у Харківському СІЗО. Зокрема, сказав він, керівники і посадові особи Управління департаменту з виконання покарань в Харківській області не зуміли як слід організувати роботу СІЗО і мають відповісти, яким чином опинилися в камері, де перебувають близько 40 осіб, якісь шнурки, заточки, леза, 30-літрова посудина, і хто міг організувати те, що в закрите приміщення потрапили заборонені предмети, небезпечні для життя та здоров’я людей.

Відео дня

В.СИНЧУК зазначив, що у діях посадових осіб СІЗО простежується наявність ознак злочину, і наголосив, що прокуратура дасть цьому принципову оцінку. В.СИНЧУК також висловив обурення, що першими про подію прокуратуру повідомили не керівники СІЗО, як це належить, а дізнався він про неї від представників преси.