Нова архітектурна стратегія розвитку Києва повинна передбачати збереження його ландшафтів і відтворення природного середовища. Про це заявив президент Громадської організації «Київська ландшафтна ініціатива» і представник Української академії архітектури Георгій КУРОВСЬКИЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

У свою чергу, віце-президент ГО «Київська ландшафтна ініціатива» Володимир КОЛІНЬКО наголосив, що Київ – одне з унікальних ландшафтних міст світу. Неодноразово підіймалося питання охорони столичних ландшафтів організацією ЮНЕСКО. Водночас, сьогодні Київ забудовується без урахування ландшафтів або з руйнуванням їх.

В.КОЛІНЬКО навів дані соціологічних досліджень, які проводила громадська організація спільно з Центром ім. Разумкова. Так, 70-90% киян виступають за те, щоб ландшафти столиці залишалися незайманими. Зокрема, понад 70% кияни не хочуть забудови Труханового острова, вони бачать його парковою зоною зі збереженням природного середовища.

Відео дня

Учасники прес-конференції представили ряд проектів, які базуються на новій архітектурній стратегії. Серед них – проект забудови Набережної (від Поштової площі до Телички), головної ландшафтної осі Києва. Проектом не передбачене будівництво якихось будівель на цій території. Пропонується віддати киянам набережну для відпочинку, розмістити там атракціони. Набережне шосе планується накрити платформою, на якій будуть висаджені дерева й кущі. Таким чином, вийде пішохідний вихід прямо до Дніпра. Сама магістраль з 6-смугової буде розширена до 12-смугової. Г.КУРОВСЬКИЙ наголосив, що поки що «Набережне шосе відрізує Київ від води».

Також розроблений проект єдиного центру державного управління України - на Верхній і Нижній Теличці. Там концентруватиметься всі гілки влади в Україні, відомче житло. На сьогодні в Києві 80% урядових будівель розміщуються в непристосованих для цього приміщеннях, наголошувалося на прес-конференції. Г.КУРОВСЬКИЙ вважає, що після перенесення на Теличку «управлінських функцій» нинішні будівлі органів влади можна використовувати під готелі, прибуткові будинки, кінотеатри. При цьому центральна частина міста звільнитися від колосального потоку транспорту.

Вартість цього проекту оцінюється в 3 млрд. дол., крім того, 2 млрд. дол. необхідно витратити на очищення територій Телички, які зараз зайняті промисловими підприємствами. Г.КУРОВСЬКИЙ називає даний проект «комерційно вигідним».

Також Г.КУРОВСЬКИЙ представив проект створення на Рибальському півострові сіті-центру, який став переможцем столичного конкурсу по забудові півострова.

Згідно із задумкам архітекторів, тут буде зона ділової активності, сюди перенесуть органи управління Києвом, що звільнить історичну частину Києва, зокрема Хрещатик, від невластивої йому адміністративної функції. У дореволюційний період на Хрещатику було не більш як 3% адміністративних будівель, зазначили учасники прес-конференції, додавши, що йому планується повернути торгово-розважальну і туристичну функції. Будівлю Київської мерії Г.КУРОВСЬКИЙ вважає ідеальною для готелю.

Також був презентований проект першого екологічного коридору від Чоколівського бульвару до Нижньої і Верхньої Телички завдовжки 15 км. Він передбачає очищення вод річки Либідь, створення системи озер. «Либідь сьогодні - брудна канава, а колись це була річка не менше Дніпра», - зазначив Г.КУРОВСЬКИЙ.

Уздовж річки пропонується створення Київської «силіконової долини», де розмістяться високотехнологічні підприємства, які згубно не впливатимуть на екологічне середовище.