Керуючий Харківською і Полтавською єпархією Української автокефальної православної церкви архієпископ ІГОР (ІСІЧЕНКО) висловив стурбованість вибухами у двох харківських супермаркетах, які пролунали в день Великої суботи, 22 квітня, напередодні Великодня.

Як передає кореспондент УНІАН, свою заяву владика зробив одразу після вибухів, внаслідок яких постраждали люди.

“Клир і миряни Харківсько-Полтавської єпархії шоковані вибухами, здійсненими в супермаркетах Олексіївки опівдні Великої суботи, 22 квітня 2006 р.”, - йдеться в заяві.

Відео дня

“Особливого цинізму й брутальності терористичній атаці на харків’ян надає те, що вона була призначена на останній день Страсного тижня, коли сотні тисяч православних мешканців нашого міста готувалися до свята й крамниці були вщент заповнені. Вибухи були розраховані на численні жертви й сіяння атмосфери страху. Якими б не виявилися мотиви, декларовані злочинцями, які б кримінальні війни не стояли за цими вибухами, в них прочитується безбожницька тактика терору й зневаги до людського життя”, - наголошує владика ІГОР.

За його словами, “вже на богослужіннях великодньої ночі в храмах Харківсько-Полтавської єпархії почали підноситися молитви за зцілення душевних і тілесних ран, заподіяних злочинцями. Ми молимося й будемо ревно молитися за всіх, постраждалих від вибухів - поранених, психологічно травмованих, тих, хто зазнав матеріяльних збитків”.

Водночас, зазначає архієпископ, “помітна одна сумна закономірність у небувалих досі в Харкові злочинних демаршах. Вони стали можливими на хвилі істерії, здійнятої в передвиборчій період, котра поляризувала політичні сили в місті й виявила посилення впливу кримінального капіталу на громадське життя. Сподіваємося, що винними в кривавих актах 22 квітня 2006 р. відчують себе партійні діячі, чиновники, політтехнологи, журналісти, причетні до перенесення конкуренції кримінальних угруповань у ширший суспільний вимір, до штучного поділу народу на «помаранчевих» і «блакитних», до плекання культу сили й відвертої зневаги до традиційних християнських цінностей. Хіба не готує грунт до подібних злочинів саме Міністерство внутрішніх справ України, котре вже другий рік покриває бандитську акцію захоплення й пограбування нашої Патріярхії в центрі Києва групою злочинців у рясах? Тепер харків’яни чекають від правоохоронних органів пояснень, чи справді заздалегідь надходили попередження про вибухи й чому не було вжито ефективних заходів для запобігання злочинові”.

Владика ІГОР закликає у світлі дні Христового воскресіння молитися не лише за здоров’я постраждалих від вибухів 22 квітня. “Молімося й за те, - наголошує архієпископ, - щоб диявольський культ сили і влади був переможений в Україні пошаною до закону, щоб християнська спадщина, у вірності якій присягаються в ці пасхальні дні державні діячі, асоціювалася для нас не лише з церковними будівлями та історіями про минулі часи, але насамперед виявляла животворчий дух євангельської любові та милосердя. Молімося, щоб спокій, любов, взаємне прощення й неприйняття будь-якого насильства запанували в українському суспільстві, щоб небезпека об’єднала харків’ян довкола потреби захистити наш спільний дім від злочинців”.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня у двох харківських супермаркетах пролунали два вибухи, внаслідок яких було поранено близько 20 осіб, серед яких і 2-річний хлопчик. За попередніми даними, вибухи сталися внаслідок спрацювання саморобних вибухових пристроїв, поміщених до камер схову цих супермаркетів.