Запатентована в Україні технологія виробництва синтетичного газу не має аналогів у світі. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів Євген СУХІН.

За його словами, синтетичний газ за даною технологією виробляється з будь-якої біомаси – від деревини до бурого вугілля. Унікальність цієї технології, яка немає аналогів у світі, в тому, що собівартість виробленого за нею газу становить від 80 до 150 грн. за 1 тис. куб. м.

Є.СУХІН повідомив, що сьогодні інтерес до установки для отримання горючого газу з вуглецемісткої сировини проявляють різні країни, зокрема Філіппіни, Японія, зокрема «Міцубісі груп». Остання запропонувала Україні викупити офіційні права на цей патент, проте «треба у себе це мати».

Відео дня

За його інформацією, зараз експериментальний завод з виробництва синтетичного газу з біомаси вже працює на теплотехнічному об`єкті в с. Клавдієво під Києвом.

За словами Є.СУХІНА, було прийнято рішення змонтувати завод в Обухові на тепловій електростанції. На червень ц.р. заплановано перенесення заводу в Обухів, де вироблятиметься 2400 куб. м газу на годину. До вересня планується 80% споживання газу на цій ТЕС закрити синтетичним, виробленим на цій установці.

Як повідомив голова Нацагентства, невеликий завод у вигляді одного блоку окупиться приблизно за 1,5-2 роки, залежно від його завантаження.

Є.СУХІН додав, що завод, який зараз розташований в Клавдієво, коштує 1,6 млн. дол.

Як повідомляв УНІАН, Національне агентство України з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів планувало представити перший в Україні завод з газифікації бурого вугілля потужністю 20 млн. кубометрів синтетичного газу на рік у червні 2006 року.

За даними Агентства, Україна має 3,5 млрд. тонн бурого вугілля, і впродовж 150 років може щорічно виробляти не менше ніж 40 млрд. кубометрів синтетичного газу. Це еквівалентно 25 млрд. кубометрів природного газу, що більше тих обсягів, які сьогодні видобуває Україна.

Орієнтовна ціна одного заводу, залежно від потужності, сировини і місцерозташування - від 1 до 2 млн. дол., продуктивність - 17-20 млн. кубометрів на рік.

Для порівняння, вартість буріння нової свердловини становить 3 млн. дол., при цьому вона, на відміну від газового заводу, виснажується протягом 10-15 років.