Парламентська кампанія в Україні цього року стала прикладом проведення чесних і відкритих виборів, але була спокійною та дещо нудною. Деструктивні політтехнології, застосовані всіма учасниками виборів, мали резонанс здебільшого в штабах учасників та у платних матеріалах ЗМІ , суспільство практично не відгукнулося на них.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловили експерти Агентства моделювання ситуацій, які презентували підсумковий випуск дослідження „Політичні партії України: підсумки парламентських виборів 2006 року”. В заході взяли участь директор агентства Віталій БАЛА, автор і керівник проекту Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ, науковий керівник проекту Валентин ЯКУШИК, координатор основних напрямків досліджень Ярослав ПАВЛОВСЬКИЙ.

“Кампанія як ми говорили та передбачали насправді виявилася млявою і нудною. І зараз це має певне відображення в тих судових позовах, в якихось не зовсім зрозумілих діях певних технологічних проектів, якими вони намагаються довести, що є активними політичними діячами”, - сказав В.БАЛА.

Відео дня

На думку експертів, під час парламентської кампанії спостерігався помітний спад громадської активності й посилення абсентеїстських настроїв, що дало ефект значної інертності громадської думки. Зусилля партій не були ані настільки активними, ані настільки ефективними, як очікували деякі експерти. Кампанії чи не всіх політичних сил були млявими, без серйозних ставок та жорсткої боротьби і жодну з них не можна було назвати безкомпромісною, зокрема, зазначається у висновках експертів.

За словами В.БАЛИ, цікава кампанія була тим, що ті партії, які намагалися застосувати певні технології виборчого процесу, вкладали в це значні кошти, вони всі практично програли або отримали неадекватний результат. Як приклад він навів Народний блок Литвина, партію “Віче”, “Союз”, “Народну опозицію”, на регіональному рівні в Києві “Європейську столицю”, технологічні кампанії яких не забезпечили їм проходження у парламент.

Як зазначив О.ГОЛОБУЦЬКИЙ, ці вибори показали, що їх робили переважно українські політтехнологи і цим пояснюється достатньо низький рівень політичних технологій. Зокрема, кампанія Блоку Литвина, яка базувалась на ідеї “ментального бажання українців сподобатися всім” й підвела цю політичну силу. “Протягом останніх 10 років українські політтехнологи у багатьох штабах грали ролі перекладачів, тобто перекладали побажання клієнтів російським політтехнологам. Тобто відсутність власного ринку політтехнологів і зумовив низький рівень технологій ”, - зазначив він.

Говорячи про підсумки проведеного АМС дослідження Я.ПАВЛОВСЬКИЙ виділив три основні тези дослідження. “В результаті виборів українське суспільство скочується фактично до двопартійної системи і очевидно, що найближчим часом відбудеться обговорення серед політичної еліти проблеми підвищення прохідного бар’єру”, - сказав він.

Інша теза полягає, за його словами в тому, що ідеологічні особливості партій та блоків, які брали участь у виборах, сьогодні “розмиваються перед перспективою коаліційної домовленості”. На переконання експертів, нова парламентсько-урядова коаліція не буде ані помаранчевою, ані біло-блакитною, а буде - різнокольоровою. “За новою традицією, започаткованою нашим Президентом, ми стикаємось з ситуацією, коли партії та блоки, які вчора були опонентами, сьогодні перегортають сторінку і починають з чистого аркуша нові переговорні процеси з вчорашніми опонентами”, - зазначив Я.ПАВЛОВСЬКИЙ. І остання теза, що переговорні процеси, які відбуваються довкола помаранчевої коаліції зайшли в безвихідь і вочевидь Президент не збирається втручатись у нього – “це є досить симптоматичним явищем і характеризує рівень переговорного процесу”.

Щодо цього В.БАЛА підкреслив, що, на його переконання, хо би яка коаліція нині була створена, вона проіснує максимум рік. “Я даю їй максимум осінь. І якщо зможуть вилізти з осені, бо системна криза вже закладена, я думаю, що зиму ні один уряд, ні одна коаліція не переживе. Хто б її не очолив”, - висловився експерт.

Крім цього, він вважає, що на сьогоднішній день країні ще дуже далеко до демократії і їй потрібен “освідчений гуманістичний диктатор”.