Прокуратурою області порушено кримінальну справу за фактом зловживання посадовими особами одного з товариств з обмеженою відповідальністю Печенізького району своїм службовим становищем, чим спричинено тяжких наслідків громадським інтересам, що охороняються законом.

Про це повідомив кореспонденту УНІАН старший прокурор відділу захисту

майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави

Відео дня

прокуратури Харківської області Євген ШЕВЧЕНКО.

При утворенні у 2000 р. трудовому колективу, повідомив прокурор, було передано майновий комплекс колишнього КСП, у тому числі зрошувальну систему, як спільну власність членів товариства. У травні 2004 р. керівництво ТОВ списало внутрігосподарську меліоративну систему площею понад 1,5 тис. га  майнового комплексу та оприбуткувало як металеву трубу, що була у користуванні, загальною вагою 650 тонн. Тоді ж його директор, у порушення  Закону України „Про оплату праці” та постанови Кабміну „Про перелік товарів, не дозволених для виплати заробітної плати натурою”, розподілив трубу в повному обсязі серед працівників ТОВ у рахунок погашення заборгованості по заробітній платі за ціною 200 грн. за тонну на загальну суму майже 123 тис. грн. Крім того, при  вилученні труби з грунту, в порушення Земельного кодексу України, не було забезпечено проведення робіт з технічної та біологічної рекультивації земель.

Згідно з висновком фахівців Харківського НДІ судових експертиз, вартість цієї труби визначено в сумі близько 1,9 млн. грн., зазначив прокурор. У справі ведеться досудове слідство.

За словами В.ШЕВЧЕНКА, якщо вину керівників ТОВ буде доведено, їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 3 років.