13.00 в УНІАН відбудеться прес-конференція на тему:  «Кінець недоторканості народних депутатів та Президента України - Генеральна прокуратура розробила та провела апробацію на практиці взяття під варту будь-якого громадянина без врахування вимог кримінально-процесуального закону»

В прес-конференції беруть участь адвокат та правозахисник Олександер Башук (тел.8 050 494 70 37) та донька академіка – громадянка Польщі світлана Василишин в якої за звільнення батька вимагають 350 000 доларів США (є зафіксовані Київським УБОЗом тому підтвердження). Матеріали цієї прес-конференції ви можете замовити у вигляді аудіозапису та професійної відеозйомки звернувшись до відділу маркетингу УНІАН за телефоном: 279-35-23. Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями. Детальніше – в прес-релізі конференції на сайті УНІАН.

Відео дня

Анонс:За розробленою в Генеральній прокуратурі схемою відтепер можна взяти під варту і утримувати в ув’язнені щонайменше впродовж двох місяців будь-якого громадянина України без участі як самого громадянина чи його захисників, так і без врахування спеціальних норм, як наприклад імунітету народних депутатів чи навіть Президента. Іншими словами без скасування недоторканості народних депутатів, президента чи імунітету суддів при поставленій задачі відтепер можна арештувати на території України будь-кого (автор ідеї – заступник Генерального прокурора України, член вищої ради юстиції, член комісії з питань реформування правоохоронних органів в України, член координаційної ради з питань державної служби при Президентові України Віктору Ющенкові Віктор Кудрявцев). Схема апробована на практиці – за нею вже сьогодні в ІТТ РВВС м.Гола Пристань утримується під вартою академік Української технологічної академії та член-кореспондент Міжнародної академії інформатизації в Генеральному Консультативному статусі ООН, Заслужений працівник промисловості України (з 1994 року), доктор технічних наук Василишин Сергій, шістдесятилітній інвалід, колишній (до грудня 2004 року) заступник Голови Хмельницької обласної державної адміністрації.

 

ПРЕС РЕЛІЗ

Кінець недоторканості народних депутатів та Президента України - Генеральна прокуратура розробила та провела апробацію на практиці взяття під варту будь-якого громадянина без врахування вимог кримінально-процесуального закону

За розробленою в Генеральній прокуратурі схемою відтепер можна взяти під варту і утримувати в ув’язнені щонайменше впродовж двох місяців будь-якого громадянина України без участі як самого громадянина чи його захисників, так і без врахування спеціальних норм, як наприклад імунітету народних депутатів чи навіть Президента. Іншими словами без скасування недоторканості народних депутатів, президента чи імунітету суддів при поставленій задачі відтепер можна арештувати на території України будь-кого (автор ідеї – заступник Генерального прокурора України, член вищої ради юстиції, член комісії з питань реформування правоохоронних органів в України, член координаційної ради з питань державної служби при Президентові України Віктору Ющенкові Віктор Кудрявцев).

 Суть схеми полягає в наступному: громадянина, який навіть не знає, що щодо нього розслідується кримінальна справа в іншій області з „благонадійним” обласним прокурором, оголошують в розшук, через тридцять днів „благонадійний” суддя районного суду цієї області одноосібно виносить постанову про взяття вказаного громадянина під варту (строк оскарження постанови три дні), ще через чотири дні жертву арештовують в неї вдома та допроваджують до ізолятора тимчасового тримання в глухому районі цієї області, коли арештант чи його адвокат на четвертий день після винесення постанови про взяття його під варту подає апеляцію на постанову про взяття громадянина під вартою, яка б не була ця  апеляція обґрунтована, і яким би незаконним, безпідставним тощо не був би арешт,  інший „благонадійний” суддя вже апеляційного суду цієї області одноосібно постановою відмовляє в розгляді поданої постанови взагалі на підставі пропущення процесуальних строків, при цьому ті обставини, що взятий під варту громадянин взагалі дізнався про оскаржувану постанову тільки після того, як ці строки минули (три дні) вказаний суддя апеляційного суду не вважає поважними та такими, що дають підстави для поновлення процесуальних строків.

 На перший погляд проблемним є винесення самої постанови про взяття громадянина під варту „заочно” та без участі в розгляді цього питання в суді його захисника, оскільки національне українське законодавство та міжнародні зобов’язання України передбачають обов’язковість участі самого обвинуваченого та його захисника в розгляді подання прокуратури на взяття особи під варту. Зокрема п.3 ст.5-1 „Конвенції про захист прав людини та основних свобод” (Європейської конвенції прав людини), обов’язкової для України з вересня 1997 року прямо вказує на те, що : „”кожен, кого заарештовано, або затримано... має негайно постати перед суддею.” Невиконання цього зобов’язання тягне за собою безумовну судову перспективу в Європейському суді з прав людини. Окрім того, суддя, який причетний до завідомо незаконного взяття під варту у відповідності до ст..371 кримінального кодексу може бути засуджений на строк від п’яти до десяти років, з однією поправкою – якщо вказана постанова буде скасована, в цьому ж випадку судді можуть бути притягнені і до дисциплінарної відповідальності, де важливу роль грає такий орган як Вища рада юстиції.

Використовуючи свій статус як члена Вищої ради юстиції Віктор Кудрявцев з власної ініціативи, або на виконання доручення керівництва Прокуратури чи держави, або й за проханням зацікавлених осіб може гарантувати „благонадійному” судді місцевого суду, „благонадійність” судді апеляційного суду, а обом суддям – безкарність. Окрім того, будучи призначеним Президентом Ющенком в липні 2005 року до складу   координаційної ради з питань державної служби при Президентові України, Віктор Кудрявцев може впливати на призначення „благонадійних” суддів головами відповідних судів (як місцевих, так і апеляційних), а вже призначеним головам цих судів гарантувати утримання цих посад. Тому краще і надійніше з точки зору Генеральної прокуратури залучати до такої схеми саме Голів судів в якості суддів, що виносять відповідні незаконні постанови про взяття особи під варту без жодного огляду на норми права. Окрім того, суддя, що раз взяв участь в реалізації такої схеми під загрозою кримінальної відповідальності в разі втрати підтримки Генпрокуратури може бути задіяний в подібній схемі безліч раз. В схемі практично немає жодних слабих місць окрім можливої реакції суспільства та міжнародних правозахисних інституцій.

Схема апробована на практиці – за нею вже сьогодні в ІТТ РВВС м.Гола Пристань утримується під вартою академік Української технологічної академії та член-кореспондент Міжнародної академії інформатизації в Генеральному Консультативному статусі ООН, Заслужений працівник промисловості України (з 1994 року), доктор технічних наук Василишин Сергій, шістдесятилітній інвалід, колишній (до грудня 2004 року) заступник Голови Хмельницької обласної державної адміністрації.

Замовна кримінальна справа проти колишнього гендиректора стратегічного заводу ВАТ „Хмельницький завод ковальсько-пресового устаткування „Пригма-Прес” Сергія Василишина, ініційована новим власником цього заводу раніше судимим Євгеном Введенським неодноразово порушувалась та закривалась. Востаннє була закрита вже в судовому порядку в грудні 2005 року. Отримавши від Генеральної прокуратури повідомлення про припинення кримінального переслідування та про те, що слідство не ведеться в січні 2006 року, Василишин за описаною вище схемою був взятий під варту 1 квітня 2005 року, і в ізоляторі дізнався про наявність постанови Комсомольського районного суду м.Херсона від 27.03.06 р., винесену Головою цього районного суду Спічак О.Б., якою його заочно взято під варту – і це при тому, що „кримінальна діяльність” Василишину інкримінується на території Хмельницької області! Після подачі апеляції на вказану постанову, суддя вже Апеляційного суду Херсонської області Ковальова Н.М. визнала апеляцію такою, що не підлягає розгляду через пропущені строки, які минули за день до взяття під варту та оголошення Василишину цієї постанову. При цьому постанова вже Ковальової оскарженню не підлягає, а те, на підставі чого особу взято під варту взагалі значення немає. Безвідповідальність суддів за правове свавілля забезпечена.

В прес-конференції беруть участь адвокат та правозахисник Олександер Башук (тел.8 050 494 70 37) та донька академіка – громадянка Польщі Світлана Василишин в якої за звільнення батька вимагають 350 000 доларів США (є зафіксовані Київським УБОЗом тому підтвердження). Таким чином на сьогодні розроблена та впроваджена на практиці  заступником Генерального прокурора В.Кудрявцевим схема працює в комерційних інтересах окремих осіб, але в будь-який час може бути взята на озброєння як владою (для ув’язнення без згоди на те Верховної Ради народних депутатів, або будь-кого, кого неможливо ув’язнити законним шляхом), так і опозицією – один з колишніх Генеральних прокурорів рік тому в пресі оголосив, що підписання Президентом Указу про його звільнення є злочином, бо трактується ним як втручання Президента в хід слідства по конкретній кримінальній справі, тож у випадку потреби будь-хто в нинішній чи майбутній Генпрокуратурі може скористатись ноу-гау Кудрявцева. Розправи над суддями в масштабах значно більших ніж  старорежимна розправа над суддею Замковенком  тепер теж мають цікаве вирішення.

Якщо комусь такий прогноз судово-прокурорського свавілля і здається фантастичним, то нехай згадає, що ще два роки тому призначення на посаду Генерального прокурора Печерським районним судом здавалось неймовірним в більшій мірі.

В усіх випадках наш обов’язок попередити про наявну загрозу суспільство та викласти низку додаткової шокуючої інформації стосовно стану справ з правами людини в Україні, а також звернути увагу країн-членів Ради Європи про неприпустимість зняття з України моніторингу щодо дотримання Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань в галузі прав людини.