Директор Харківського художнього музею Валентина МИЗГІНА  назвала “повною нісенітницею” публікації в пресі про те, що в Харківській області буцімто продано унікальну колекцію творів з Пархомівського історико - художнього музею, заснованого відомим колекціонером  Панасом ЛУНЬОВИМ.

“Це не відповідає дійсності, і справа виглядає зовсім не так, як це описується в пресі, зокрема в газеті “Вечерние вести”, - сказала В.МИЗГІНА. За її словами, Пархомівський музей сьогодні є відділом Харківського  художнього музею, він, як і раніше, приймає відвідувачів і є достатньо популярним для такої категорії установ – в рік його відвідує близько 25 тисяч любителів живопису. “Його ніхто не продавав, музей продовжує функціонувати, більше того, вирішується питання, кому належатиме сам будинок, де перебуває експозиція, триває робота над збереженням картин та упорядкуванням всієї колекції”, - сказала В.МИЗГІНА.

Вона розповіла, що в травні 2004 р., після того як Пархомівський цукрозавод став банкрутом, його майно було придбане київською компанією  «Синтал Д», що належить колишньому харків’янину, бізнесмену М.ТОЛМАЧОВУ. Будинок колишнього заводського управління, у якому нині міститься музей, був оцінений ліквідаційною комісією в 26 тис. грн. і проданий разом з майном всього заводу. “Але це був продаж будинку управління збанкрутілого заводу, а не самої колекції,  – музей був і залишається державною власністю і автономним відділом обласного комунального закладу “Харківський художній музей”, - повідомила В.МИЗГІНА Директор музею зазначила, що закон України “взагалі забороняє відчужувати чи продавати музейні твори”.

Відео дня

Сьогодні, сказала В.МИЗГІНА, Харківський художній музей безкоштовно орендує у фірми “Синтал Д” це приміщення. Пархомівський музей має 16 працівників, він належно охороняється міліцією. Так вийшло, додала вона, що будинок колишнього заводського управління територіально перебував за межами самого підприємства, тоді як один великий житловий будинок, що належить  Пархомівській сільраді – знаходився на території заводу. Сьогодні між нинішнім власником будинку-управління фірмою “Синтал Д” та Пархомівською сільрадою є домовленість про обмін будинками, після чого “ми будемо орендувати будинок-музей вже в сільради, як дотепер орендуємо в фірми”, - сказала В.МИЗГІНА. “А поки що власник будинку компанія “Синтал Д”, - зазначила вона, - допомагає в ремонті і робить усе, щоб музей функціонував як належить”.

 

Як повідомляв УНІАН, останнім часом в українських ЗМІ з’явилися публікації про те, що в Харківській області за 26 тис. грн. продано Пархомівський цукровий завод із будівлею музею разом із унікальною колекцією відомого українського колекціонера Панаса ЛУНЬОВА – оригінальними роботами Боровиковського, Тропініна, Рєпіна, Верещагіна, Рембрандта, Брюллова, Реріха, Васнецова, Бенуа, Малевича, Ван Дейка, Сезанна, Ренуара, Матісса, Кандинського і Пікассо.

Як написала газета «Вечерние вести», новим власником робіт видатних художників і історичного особняка, в якому розміщувався музей, стала приватна компанія НВФ «Синтал Д», що належить київському бізнесмену М.ТОЛМАЧОВУ. Син колекціонера Петро ЛУНЬОВ називає операцію з продажу Пархомівського цукрового заводу разом із музеєм і колекцією аферою. «Підприємці не могли не знати, що викупили музей. Ситуація ця взагалі парадоксальна за своєю суттю, тому що пам`ятник архітектури продати за 26 тисяч? Просто як майно, яке там замортизувалося», - цитує видання слова П.ЛУНЬОВА.

Видання стверджує, що репресії проти сім`ї ЛУНЬОВИХ почалися ще в бутність губернатором Харківської області Євгена КУШНАРЬОВА. «Спочатку з посади голови Краснокутської РДА з надуманого приводу було звільнено сина Панаса Федоровича – Петра Панасовича, який багато чого знав про фактичний стан справ з музеєм, про ціну самої колекції та про нездоровий інтерес до неї деяких бізнесменів із навколокушнарьовського оточення. Тоді ж, у 2004 році, звільнили з органів й онука Панаса ЛУНЬОВА», - пишуть «Вечерние вести».

Довідка УНІАН. Пархомівський народний музей був заснований місцевим вчителем, колишнім фронтовиком Панасом ЛУНЬОВИМ у 1955 році. Свої експонати він почав збирати з воєнних часів. Колекція налічує 2801 експонат основного фонду й 3609 - науково-допоміжного. В 1997 році П.ЛУНЬОВА нагородили орденом «За заслуги» 3 ступеня.

В середині 1980-х років Пархомівський народний музей був пограбований. Тоді зникли значна кількість ікон та картин українських, російських та західноєвропейських майстрів живопису, які й досі не повернуто. Після цього  П.ЛУНЬОВ подарував свою колекцію Пархомівському історико-художньому музею, який у 1987 р. було приєднано як автономний відділ до Харківського художнього музею.