11 квітня, о 15 годині в агенції УНІАН відбудеться спільна прес-конференція міністра охорони навколишнього природного середовища Павла ІГНАТЕНКА, міністра культури та туризму Ігоря ЛІХОВОГО та організаторів кампанії «Гарду -ТАК!» -  члена політради Громадянської партії ПОРА Євгена ДИКОГО та голови Національного екоцентру України Сергія ТАРАЩУКА.

Тема прес – конференції: запланована добудова Ташлицької ГАЕС та викликана нею загроза знищення унікальних пам’яток природи та історії – гранітних порогів Південного Бугу, острову та урочища Гард.

Кампанія «Гарду - ТАК!» триває з осені 2005 року.  Громадськість виступає проти запланованого Міненерго заповнення Олександрійського водосховища, що неминуче призведе до затоплення заповідних територій – урочища Бузький Гард та острова Гард, колишнього осередку Буго - Гардської паланки Запорізької Січі, де знаходяться останні в Європі та Україні гранітні пороги, мешкають кількасот видів зникаючих тварин та рослин та розташовані понад 60 археологічних пам’яток. Бузькі пороги є головним центром водного туризму України.

Відео дня

17 березня 2006 р., не зважаючи на заперечення Мінприроди і Мінкультури України, XXXI сесія 4 скликання Миколаївської обласної Ради прийняла рішення погодити проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок державному підприємству "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" у постійне користування для виробництва та розподілення електроенергії земель державної власності, які входять до складу регіонального ландшафтного парку "Гранітно-степове Побужжя".

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України не погодило проект відведення заповідних земель під затоплення, і оприлюднило наступну позицію:

1. Призупинити розробку та погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під розміщення хвостової частини Олександрівського водосховища Ташлицької ГАЕС;

2. Забезпечити проведення спеціального наукового дослідження стосовно впливу будівництва і функціонування Ташлицької ГАЕС на створюваний національний природний парк «Гранітно-степове Побужжя» та додаткової державної екологічної експертизи;

3. Доручити Мінпаливенерго підготувати проект розпорядження Кабінету Міністрів України щодо введення в експлуатацію протягом 2006 року на Ташлицькій гідроакумулюючій електростанції двох гідроагрегатів потужністю 150 Мвт кожний на замкнених  водоймах без гідравлічного зв’язку нижньої водойми ГАЕС з річкою Південний Буг, як було передбачено Зведеним комплексним висновком №32 Центральної служби Укрінвестекспертизи щодо завершення будівництва Ташлицької ГАЕС від 31.01.2002 р.

При цьому, Мінприроди України зазначило цілу низку порушень чинного природоохоронного законодавства що відбулися при розробці і втілення Уточненого проекту будівництва Ташлицької ГАЕС і відбудуться у разі введення в дію цього довгобуду.

Аналогічну позицію зайняло Міністерство культури та туризму України. Перлини Бузького Гарду занесені до Державного реєстру пам’яток історії та культури.

Кампанія «Гарду – ТАК!» триватиме до перемоги!