Київ. 24 січня. УНІАН. Державне регулювання на ринку переробки небезпечних відходів є неефективним через слабкий контроль за видачею відповідних ліцензій компаніям і за збором сміття, що становить особливу небезпеку для екології.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив голова правління Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами Кирило Косоуров.

«Ринок характеризується відсутністю контролю (за видачею ліцензій – УНІАН), відсутністю регулювання, відсутністю відповідальності переробника за незаконну діяльність. Ринку як такого не існує: немає механізмів ціноутворення, немає цивілізованого поводження з небезпечними відходами суб'єктів господарювання», – сказав він.

Косоуров зазначив, що деякі підприємства, зокрема, з комунальної сфери, у зв‘язку зі складною економічною ситуацією не здають небезпечні відходи на переробку.

«Комунальні підприємства не мають ані можливості, ані бажання, ані коштів на роздільний збір і передачу на утилізацію небезпечних відходів», – сказав Косоуров.

Також він анонсував створення на базі Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами громадського руху для здійснення незалежного контролю за компаніями, які займаються переробкою небезпечних відходів.

«Ми надамо можливість для виробників сміття отримати відповідальних переробників, а переробним підприємствам надамо профільну консультацію у цій сфері. Регулятор зможе отримати оцінку учасників ринку при видачі ліцензій (на переробку сміття – УНІАН)», – сказав Косоуров.

Присутній на прес-конференції виконавчий директор Фонду розвитку екологічних та енергетичних ринків Олексій Пиріков зазначив, що деякі компанії на ринку переробки небезпечних відходів є фіктивними й не виконують покладених на них функцій.

«Деякі підприємці приймають ці відходи на склади, накопичують їх і виїжджають», – сказав він, додавши, що такі відходи, як биті лампи, упаковки хімічних речовин, завдають великої шкоди екології, якщо їх правильно не переробити.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство екології та природних ресурсів у грудні представило проект стратегії поводження з відходами, яка стане основою для розробки регуляторної бази у даній сфері.

Стратегія охоплює наступні види відходів: тверді побутові, будівельні, небезпечні, промислові, відходи сільського господарства, електричні та великогабаритні відходи. Вона включає наступні заходи: запобігання збільшенню обсягу відходів, повторне використання відходів, переробка, спалення і в останню чергу – вивезення відходів на звалища.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/70358