Київ. 18 січня. УНІАН. У Брюсселі 20–22 січня в рамках «Днів українського кіно 2017» буде представлено 5 вітчизняних фільмів, серед яких відома робота Олександра Довженка «Земля» та 4 нові стрічки, прем’єри яких відбулися 2016 року і які на цей час уже мають міжнародні відзнаки.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив глава Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

«Культурна дипломатія, мабуть, є одним із найбільш ефективних способів представити свою країну, свою культуру, представити нашу державу, людей, які в ній живуть, чому вони мають такі прагнення. Фільми, які підібрані на фестиваль, вони мають різні види – це й ігрове кіно, і документальні стрічки», – зазначив Іллєнко.

Як зазначалось, концепція Днів українського кіно у 2017 році – дослідження кордонів. Фільми на заході, що має назву Ukraine on Film: Borderlines, розповідають про кордони між націями, які пролягають не лише в просторі, але й у площині цінностей, ментальності.

За словами Іллєнка, відкриватиме фестиваль фільм «Земля», який є найбільш впізнаваним у світі і знаменитим українським фільмом. Оскільки це класична німа стрічка, передбачається її показ у супроводі живої музики від знаменитого українського етно-хаос гурту «ДахаБраха».

«Крім цієї стрічки, ми покажемо також сучасні фільми. Вони вже «прозвучали» – були представлені й на міжнародних фестивалях, і були в українському прокаті, і стали справжніми подіями кінематографічного року, отримали нагороди. Деякі з них створювалися за підтримки держави, деякі були незалежними проектами. Але це ті фільми, які показують різноманіття сучасного українського кінематографічного життя і творчих висловлювань наших митців», – прокоментував Іллєнко.

Він впевнений, що роботи будуть цікаві не тільки для представників української діаспори, а всім європейцям, які хочуть більше дізнатися про Україну, нашу культуру, наш кінематограф.

Так, гостям фестивалю покажуть документальний фільм «Українські шерифи» режисера Романа Бондарчука, який уже встиг «об’їхати» майже 50 фестивалів та має премію «Оскар»; повнометражний фільм «Гніздо горлиці» режисера Тараса Ткаченка, який мав прокат і за кордоном і був його предпрем’єрний показ у низці міст України. Ще до програми фестивалю ввійшов документальний фільм «Рідні» Віталія Манського, знятий в Україні.

«Сім'я Манського розкидана по всій Україні і члени родини притримуються зовсім різних політичних поглядів. І це такий екранний діалог між представниками однієї сім'ї», – зазначалося на прес-конференції.

Також у Брюсcелі покажуть документальний фільм "Маріуполіс" режисера Мантаса Кведаравічюса, знятий у Маріуполі, який розташований на межі бойових дій. і де мешканці майже щодня чують постріли.

Начальник управління публічної дипломатії МЗС України Анатолій Соловей нагадав, що Брюсель є тим містом, де приймається дуже багато важливих для України рішень. «Тому дуже важливо, щоб Україна звучала в інформаційному просторі Бельгії, Євросоюзу і Європи. Я думаю, що ми продовжуватимемо в цьому році плідну співпрацю з нашими друзями й партнерами – Артхаус Трафік (Україна). Це далеко вже не перший спільний проект, який ми проводимо. І дуже тішуся з того, що в цьому році МЗС має можливість надати серйозну ґрунтовну підтримку цьому проекту (Дні українського кіно – УНІАН) не лише організаційну, але й фінансову. Ми дуже серйозно будемо думати над тим, щоби розвивати цей успіх і продовжувати реалізацію проекту в інших країнах – таких, як Нідерланди, або вже в Америці чи Канаді», – сказав Соловей.

Він додав, що вважає дуже вдалим підбір фільмів для фестивалю в Брюсселі.