Київ. 17 січня. УНІАН. Зоозахисники виступають за заборону пересувних цирків та проти експлуатації тварин.

Про це заявила президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

«На жаль, в Україні жорстоке поводження з тваринами до цих пір є нормою, а суспільство не сприймає знущання та вбивство тварин як злочин. Люди, які відвідують цирки, дельфінарії, зоопарки не задумуються про те як живуть ці тварини в неволі і як їх змусили виконувати те, що ми бачимо на арені», - сказала вона.

Відео дня

За словами зоозахисниці, нікому не спадає на думку, що цирк – жорстока розвага, яка базується на насиллі над тваринами, а зоопарки і дельфінарії – «ув’язнення» для тварин.

«Цирк з використанням тварин – це систематичне насильство над тваринами. Для того, щоб зламати волю тварини та змусити її виконувати трюки, застосовуються жорстокі методи дресури – побиття тварини, позбавлення їжі і води, електрошок. Тварин у прямому і переносному сенсі ламають. Жоден дресирувальник ніколи добровільно не розповість вам про те, що відбувається за кулісами. Найстрашніше - пересувні цирки шапіто. До тортур дресури додаються страждання від постійних переїздів. Тварин перевозять у фургонах, тісних клітках», - зазначила Серпінська.

Вона наголосила, що зоозахисники не проти цирків, а проти експлуатації ними тварин.

На її думку, потрібно вдосконалити законодавство у питанні захисту тварин від жорстокого поводження.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко повідомив, що за рік в Україні в середньому порушують 49 кримінальних справ, але до суду доходять лише 11 з них.

«У нас є два кодекси. У кримінальному є стаття 299 (жорстоке поводження з тваринами), а в адміністративному – стаття 89 (жорстоке поводження з тваринами). Виходить, що за 299 статтею в середньому порушують в рік 49 кримінальних справ, але до суду доходить лише 11. За адміністративним кодексом в рік штрафують лише 4-5 осіб. Штраф за жорстоке поводження з тваринами – до 300 грн. Зараз наші організації разом з юристами працюють над тим, щоб були внесені зміни до даних кодексів», - підкреслив Борейко.