Київ. 16 січня. УНІАН. Верховна Рада повинна прийняти зареєстрований у квітні 2016 року в парламенті законопроект про захист багатовікових лісів - пралісів та посилення відповідальності за рубку таких дерев, сказав на прес-конференції в УНІАН директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«Ми, екологи, маємо велику надію на те, що цей законопроект буде цього тижня (до 20 січня – УНІАН) проголосовано у першому читанні. Ми дуже хочемо, щоб він був прийнятий якомога швидше і підписаний президентом», - зазначив Борейко.

За словами присутньої на прес-конференції представника Українського товариства захисту птахів Ольги Яремченко, праліси розміщуються в українських Карпатах на площі близько 83 тис. га. Вона зазначила, що їх важливо зберегти, бо праліси є основою екологічної стабільності регіону, де живуть рідкісні види тварин, зокрема занесена в Червону книгу плямиста саламандра.

Відео дня

«Площа пралісів у Карпатах становить близько 83 тис. га, з яких 40-45 тис. га точно ідентифіковані як праліси, решта площі лісів – потенційні праліси ... На сьогодні близько 30 тис. га такого лісу розташовані на об'єктах природно-заповідного фонду, решта – в лісогосподарських лісах (які можуть підлягати вирубці - УНІАН)», - сказала вона.

Яремченко також додала, що збереження пралісів важливе для розвитку туристичної сфери в Україні.

Представник Всесвітнього фонду дикої природи Андрій Плига зазначив, що праліси можна ідентифікувати не тільки на гірській місцевості, а й на поліссі.

«Полісся теж має такі ділянки, які можуть бути пралісами. Якщо ми хочемо зберегти праліси, побачити їх через 5-10 років, то необхідно прийняти законопроект», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, екологи закликали Верховну Раду затвердити безстроковий мораторій на суцільні рубки дерев на гірських схилах Карпатського регіону, оскільки зараз заборонено рубати ліс у горах тільки на висоті 1100 метрів і вище.

Довідка УНІАН. Праліси – це древній ліс, який не був змінений під впливом людини. Праліси формувалися в режимі повної недоторканності з боку людини. В Європі праліси становлять 0,02% всіх лісів в Україні – 0,24% всіх лісів.

Законопроект про захист карпатських пралісів спрямований на виконання Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, ратифікованої Україною 07.04.2004, та Протоколу про стійке управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, ратифікованої Україною 16.10.2012.