Київ. 12 січня. УНІАН. У Верховній Раді України необхідно створити робочу групу для напрацювання законопроекту щодо лібералізації права на володіння та легальне застосування вогнепальної зброї для самозахисту.

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН заявив позафракційний народний депутат України, член ради політичної партії «Воля» Юрій Дерев’янко.

Він зауважив, що в парламенті вже зареєстровано кілька законопроектів на цю тему, а «якщо є багато різних законопроектів, то результат нульовий», тобто жоден із них не набере необхідних 226 голосів.

Дерев’янко заявив, що разом з іншими депутатами-авторами та співавторами тих законопроектів та профільними асоціаціями, зокрема, Українською асоціацією власників зброї, Українською стрілецькою асоціацією, ініціюватимуть створення робочої групи, котра має підготувати «єдиний, виважений, добрий законопроект, який буде мати шанси на те, щоб у Верховній Раді України отримати підтримку».

Дерев’янко переконаний, що українцям необхідно надати право захищатися від злочинців за допомогою власної вогнепальної зброї. «Це, як мінімум, буде стримувати бажання тих злочинців, які сьогодні мають можливість отримати нелегальну зброю, залізти в помешкання чи нападати на людей», - додав він.

«На початку роботи Верховної Ради наступного тижня ми ініціюємо створення такої робочої групи, а також я пропонуватиму створити міжфракційне депутатське об’єднання «Право на захист», яке має проводити велику роз’яснювальну роботу і серед депутатського корпусу, і серед населення, щоб перемогти ті стереотипи, здебільшого радянські, і ті, які нав’язує нам сьогодні влада, котра не хоче, щоб громадяни мали право на захист з використанням вогнепальної зброї», - зауважив Дерев’янко.

За його словами, влада не хоче втратити монополію «держави на насилля». «Але це виглядає подвійним стандартом, коли та ж влада більше як десятками тисяч одиниць зброї нагороджує і роздає іншим громадянам - тим, які є обрані…», - наголосив депутат.

Дерев’янко зауважив, що досвід Молдови, а також Литви, Латвії та Естонії, які ухвалили закони щодо лібералізації права на володіння вогнепальною зброї, показує, що в цих країнах, зокрема, «різко впала злочинність стосовно насильства з використанням зброї».

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/70096