Київ. 29 грудня. УНІАН. Громадські активісти та інвестори недобудов забудовника Анатолія Войцеховського – столичних житлових комплексів «Флагман» і «Родинний затишок» просять мера Віталія Кличка взяти під особистий контроль і допомогти завершити будівництво об'єктів.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав голова створеного інвесторами житлово-будівельного кооперативу (ЖБК) «Нашбуд» Микола Хорис.

«Я звертаюся з проханням до мера Києва Кличка взяти під власний контроль цю проблему міста», - зазначив Хорис.

Він повідомив, що ініціативною групою інвесторів був створений житлово-будівельний кооператив, щоб отримати право добудувати ці об'єкти, однак деякі люди намагаються перешкодити роботі кооперативу.

«З'явилися люди, які намагаються розмити кооператив: створюють фейкові кооперативи і намагаються змусити людей вступати до їхніх ЖБК», - сказав Хорис. – На даний момент у нашому кооперативі понад 600 інвесторів».

Він повідомив, що в грудні були підписані меморандуми, згідно з якими компанії «Еверест Плюс» і «Юніт-Україна» всі права на будівництво житлових комплексів «Флагман» і «Родинний затишок» передають ЖБК «Нашбуд». «Згідно з меморандумом, ми створюємо робочу групу, яка буде представляти інтереси кожної зі сторін», - сказав Хорис.

Присутній на прес-конференції правозахисник Михайло Гончаренко зазначив, що запропонований раніше столичною владою алгоритм вирішення проблеми створено, але роботі кооперативу перешкоджають невідомі. «Ми пропонуємо варіант вирішення проблеми шляхом створення робочої групи, а якщо у чиновників є сумніви, ми пропонуємо ввести до неї представника влади», - сказав він.

Гончаренко також закликав місцеву владу та правоохоронні органи захистити інвесторів від захоплення будівельного майданчика невідомими і посприяти у вирішенні конфлікту. «Міська влада має ухвалити політичне рішення і взяти відповідальність. Допомогти в питаннях виділення землі й надання дозвільної документації», - сказав він.

Присутній на прес-конференції активіст громадської організації «Родинний захист» Ігор Савеленко повідомив, що у вересні цього року сталося захоплення будівельних майданчиків, і на об'єкти не можуть зайти ні інвестори, ні забудовники, а поліція не реагує на цю ситуацію.

Він також закликав міську владу допомогти інвесторам перевести ці будівництва в правове поле. «Робоча група проведе аудит будівельного майданчика, але для цього необхідно одержати доступ до будмайданчика. Тому я закликаю органи місцевої влади надати доступ та виконати наші законні вимоги і перевести будівництво у правове поле», - наголосив Савеленко.

У свою чергу присутній на прес-конференції помічник заступника голови КМДА Костянтин Салій повідомив, що міська влада готова в законодавчому полі допомагати постраждалим інвесторам. «Проводяться наради для того, щоб зрозуміти, як швидше передати людям ділянку землі. Є проблеми, які можуть лягти на плечі інвесторів. Наприклад, заборгованість близько 500 тис. грн за землю. Будемо звертатися до Київради про списання цієї заборгованості», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, за даними КМДА, в Києві нараховується майже 500 об'єктів незаконного будівництва, споруджених без належної дозвільної документації, і більш як 200 об'єктів, що потребують додаткової перевірки.