Київ. 29 грудня. УНІАН. Президент Асоціації виробників систем опломбування Ростислав Цирень заявляє, що система контролю за продажем новорічних хвойних дерев є недосконалою, оскільки запропоновані Державним агентством лісових ресурсів України маркувальні етикетки легко підробити.

«Основна проблема – недосконалість технології маркування дерев. ... Несумлінний реалізатор може піти в магазин канцтоварів, купити собі таку бирку і надрукувати стільки наклейок, скільки захоче», - сказав він на прес-конференції в УНІАН.

За словами Циреня, маркувальні етикетки зі штрих-кодом, за яким можна відстежити походження хвойного дерева, легко відклеїти від стовбура і перевісити на інше дерево або зовсім зняти. У зв'язку з цим їх контролююча функція втрачається.

Відео дня

Експерт зазначив, що вартість таких наклейок у розмірі 0,67 грн є завищеною, бо їх виробництво не вимагає великих затрат.

При цьому Цирень повідомив, що існують пластикові бирки і наклейки, які мають захисну технологію від розриву, які могли б ефективніше впоратися з функцією контролю за законністю продажу соснових порід.

«Їх вартість становить близько 1 грн, не набагато більше від використовуваних наклейок», - сказав експерт.

Він також повідомив, що в Києві з більш ніж 500 точок продажу хвойних дерев лише 144 є офіційними, решта - незаконні.

«Кожна третя точка продажу або нелегальна, або стихійна», - зазначив Цирень, додавши, що на таких майданчиках продавці не сплачують державні податки.

Як повідомляв УНІАН, Державне агентство лісових ресурсів оштрафувало «чорних лісорубів» на суму 150 тис. грн за незаконне вирубування хвойних дерев напередодні новорічних свят.

Рейдові бригади, які складаються з представників державної лісової охорони, поліцейських, громадськості та екологів, виявили 1626 штук незаконно зрубаних хвойних дерев.

Кількість рейдових бригад Держлісагентства порівняно з 2015 роком зросла майже вдвічі – до 2238, в них працює 7816 людей.

Фото: http://photo.unian.net/ukr/themes/69968