Київ. 26 грудня. УНІАН. Представники експертного середовища України вимагають виключити їх з «рейтингу» політичних експертів, в якому представлені ті, хто ретранслює інтереси Москви всередині нашої держави.

З відповідною заявою вони виступили в УНІАН під час прес-конференції на тему: «Кремлівська підривна пропаганда в Україні: псевдо-ЗМІ, псевдо-експерти, псевдо-дискусія і справжні загрози».

Серед них, зокрема, директор Агентства моделювання ситуації Віталій Бала, заступник директора АМС Олексій Голобуцький, політичний експерт Михайло Басараб, журналіст Богдан Буткевич, політичний експерт Євген Магда, блогер Кирило Сазонов, політичний експерт Володимир Цибулько.

Відео дня

«Ми б не хотіли, щоб разом з людьми, які займають, скажімо, відповідальну експерту позицію, були і люди, які говорять за методичками, що приходять з сусідньої держави», - пояснив Магда.

За словами Голобуцького, у цьому «рейтингу» представлені люди, які не живуть на території України.

Крім того, додав він, деякі особи з цього «рейтингу» українці, говорять українською, але дві третини їхніх цитат подаються у виданнях, що виходять на тимчасово окупованих територіях.

«З такими людьми не хочу бути в одному списку», - наголосив Голобуцький.

«Публічно вимагаємо від Українського інституту аналізу і менеджменту політики негайно припинити експлуатацію імен і репутації вітчизняних політичних експертів, політологів і політтехнологів у так званих «рейтингах»... Ми заявляємо, що принципи та методи формування як списків для «рейтингів», так і самих рейтингів, є некоректними і нечистоплотними, оскільки використовують нашу репутацію як ресурс для формування репутації інших людей. Ми категорично не згодні бути таким ресурсом та закликаємо українські медіа припинити поширення даних цього «рейтингу», - йдеться у підписаній експертами заяві.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді Бала, Голобуцький та Цибулько повідомили, що в Україні з’явилася значна кількість фейкових політичних експертів, що спричинило розмивання поняття «політичного експерта» загалом.

За словами Бали, кілька років тому в Україні з’явилися «рейтинги» політичних експертів, і деякі з них містять у собі певні маніпуляції, оскільки в умовах агресії Росії проти України ставлять у перші рядки таких «рейтингів» людей, які не обстоюють інтереси України.