Вперше в Україні  у  Київському Національному університети будівництва та архітектури  відбувся  Форум, котрий об’єднав керівників профільних міністерств, топ-менеджерів будівельних організацій та керівників навчальних  закладів.

Захід відбувся  з метою  визначення напрямків якісної підготовки кадрів для сучасної будівельної галузі та пройшов під гаслом: «Нові виклики та рішення».

В ході Форуму учасники визначили основні напрямки розвитку освіти і науки будівельної галузі, а також акцентували на необхідності практичних навичок для кожного випускника будівельного ВНЗ України. 

Відео дня

Відкриваючи  Форум Президент Асоціації будівельників України Іван Назаренко привітав учасників  Першого  фахового Форуму  і  наголосив на необхідності існування ланцюга освіта-практика, що й стало основною метою заходу. 

«Варто створити єдиний навчальний комплекс, який передбачає чотири  рівні акредитації в своїй структурі. Перший – це технічне училище, другий і третій - коледжі, четвертий – вищі навчальні заклади» - заявив Іван Назаренко та звернув увагу , що проходження усіх чотирьох рівнів акредитації допоможе людині отримати професійні навички протягом навчання та стати висококваліфікованим спеціалістом.

«До того ж, таким шляхом вдасться скоротити термін навчання на півтори роки і при цьому отримати освіту на рівні університетської» - підкреслив  Президент Асоціації будівельників України Іван Назаренко.

Один з головних учасників Форуму, Голова Ради директорів будівельної компанії «Укрбуд» Юрій Пелих  акцентував, що головне завдання на сьогодні  спільними зусиллями зупинити  розвал  системи будівельної освіти.

«Знищення професійно-технічних училищ (робітничі спеціальності), коледжів та технікумів (керівні кадри) ставить під загрозу функціонування будівельних ВНЗ України. Я загострюю увагу всіх на необхідності справжньої  реформи та створенні єдиної системи підготовки будівельних кадрів: в системі університету мають бути  ПТУ, коледжі та  сам ВНЗ. Це повинен бути замкнений єдиний  ланцюг навчання».

Також , Юрій Пелих додав , що така  система  навчання вже розроблена АБУ , а ці пропозиції  найближчим часом планується передати на розгляд  до Міністерства освіти України , КМУ та до ВРУ.

«Я впевнений, що це є саме та реформа, яка дає надію  на майбутнє будівельній освіті в Україні» - підкреслив Голова Ради директорів будівельної компанії «Укрбуд» Юрій Пелих .

Цю позицію підтримав віце-президент АБУ, директор Всеукраїнського центру Державно-приватного партнерства Віктор Лещинський.

У своєму коментарі під час форуму він зазначив, що освоєння нових ефективних методів будівництва залежить від наявності конкурентоспроможного персоналу, тому і будівельні організації, і навчальні заклади зацікавленні в залученні і формуванні конкурентоспроможних фахівців будівельної галузі.

Крім того, віце-президент АБУ  констатував, що саме такі форуми  необхідно проводити  регулярно  -  за участі роботодавців, представників профільних міністерств, викладачів , а також  студентів. І саме Академія Будівництва України має стати  основним експертним центром для комунікації вузів і роботодавців.

«Сьогоднішній форум – це тільки перший  реальний крок до реформування і вдосконалення всієї вертикалі освіти в будівництві. Задля розвитку будівельної галузі України , як в освіті так і виробництві, ми (АБУ)  будемо  постійно співпрацювати з виробничими підприємствами, проектними організаціями, домобудівними комбінатами, трестами, навчальними закладами» - наголосив віце-президент АБУ Віктор Лещинський.