Київ. 6 грудня. УНІАН. Центр політико-правових реформ заявляє про необхідність запровадження електронної форми звітів політичних партій про фінанси та майно, які вони подають до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Про це експерт Центру політико-правових реформ з протидії корупції Олена Сорока заявила на прес-конференції в УНІАН

«Дуже важливо, щоб була розроблена електронна форма звіту, це спростить процедуру подання таких звітів і усуне фінансові навантаження на політичні партії. Треба також значно скоротити запитувану інформацію», - сказала Сорока.

За її словами, цю проблему можна вирішити без внесення змін до законодавства, на рівні НАЗК.

Експерт повідомила, що Центром політико-правових реформ було проведено опитування представників політичних партій щодо заповнення звітів.

«Перша проблема і, мабуть, найголовніша - це питання до форми звіту. Основне, на що слід звернути увагу, - це громіздка форма звіту, зокрема, сам звіт складається з близько 50 сторінок. Відповідно, коли політична партія починає заповнювати всі графи, сам звіт перетворюється у надзвичайно великий документ», - сказала Сорока.

Крім того, за словами експерта, інформація, яка запитується у звіті, не адаптована до термінології про бухгалтерській облік, тому «бухгалтерам надзвичайно складно зрозуміти, про що в них запитують».

Сорока зазначила, що також у формі звіту міститься зайва інформація, яка не відповідає ст. 9 закону «Про політичні партії в Україні».

«Наприклад, ця інформація стосується кількості депутатів, які входять до політичної партії. Таку інформацію НАЗК може отримати через відкриті реєстри», - сказала експерт.

Крім того, за її словами, форма звіту містить багато граф, в яких «взагалі незрозуміло що вказувати».

«Зокрема графи про нематеріальні активи, незрозуміло, що це таке і в якому розумінні: Податкового кодексу чи в розумінні Господарського кодексу вносити зміни», - додала експерт.

Вона також зазначила, що, крім питань до форми звіту, є питання фінансового характеру.

«Майже всі опитані представники політпартій вказали на проблеми з фінансової сторони. Зокрема, за підрахунками однієї з непарламентських політичних партій, для того, щоб подати звіт за один квартал, їм потрібно витратити близько 117 тис. грн, і це без витрат на папір і ксерокс»,- сказала експерт.

«Представники політпартій не були готові до заповнення звітів, відсутня певна культура заповнення звітів і чіткі рекомендації щодо їх заповнення», - додала Сорока.

Директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, своєю чергою, зазначив, що багато партій створювалися олігархами переважно для того, щоб просувати свої інтереси через ухвалення законів і через можливість призначення на ключові посади певних осіб, які потім би відстоювали інтереси цих олігархів.

«Партії, які зараз при владі, це не справжні партії, вони створені штучно олігархами під чергові вибори 2014 року і зникнуть так само, як і інші, тому що вони не мають ідеологічної основи і народної підтримки», - вважає він.

Хавронюк також зазначив, що громадяни поки що налаштовані проти державного фінансування політичних партій.

«Нам здається, це передусім через те, що немає розуміння того, навіщо це потрібно і що це невеликі гроші. Утримувати партії не так дорого, на рік кожен з тих, хто сплачує податки, фактично віддає на партійне будівництво лише 24 грн.», - сказав Хавронюк.

Він зазначив, що гроші партіям потрібні для партійного будівництва, щоб мати можливість створювати потужні місцеві осередки, які мають збирати інформацію на місцях про потреби людей і таким чином формувати політику у відповідних сферах: охорони здоров’я, нацбезпеки.

«Також гроші потрібні, щоб партії створювали для себе ідеологічну і політичну основу, партійні програми, за якими потім можна було іти на вибори», - додав експерт.

Як повідомляв УНІАН, з 2016 року, відповідно до частини другої розділу ІІ "Прикінцевих та перехідних положень" закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції", політичні партії повинні подавати щоквартальні звіти про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

За даними НАЗК, на сьогодні в Україні є 349 політичних партій. За І квартал 2016 року звіти подали 195 партій, за ІІ квартал - 200, за ІІІ квартал - 243 партії.

Крім того, відповідно до закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції”, передбачено державне фінансування статутної діяльності політичних партій. Кошти розподіляються між партіями, на підтримку виборчих списків яких під час останніх позачергових виборів народних депутатів України 2014 року було подано не менш як 5% голосів виборців. У 2016 році право на таке фінансування отримали шість партій. НАЗК виділило їм понад 390 млн грн.