Київ. 30 листопада. УНІАН. Асоціація деревообробників України закликає Верховну Раду і президента не скасовувати мораторій на експорт лісу-кругляка, оскільки саме завдяки йому деревообробна галузь отримала повною мірою доступ до сировини і почала залучати довгострокові інвестиції.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН президент асоціації Дмитро Артемчук.

«Ми працювали в таких умовах, що підписували договори на поставку продукції на рік, а на поставку сировини – на три місяці. Так працювати неможливо. Ми хотіли б закликати народних депутатів і президента, який зробив гучну заяву в Брюсселі (про швидке скасування мораторію – УНІАН), не робити таких кроків», – сказав він.

На думку Артемчука, скасування мораторію на експорт лісу як одна з умов отримання Україною макрофінансової допомоги в 600 млн євро від Європейського Союзу недоцільна, адже на таку суму деревообробники самі можуть виробити продукцію за кілька років.

«Залишаючи ліс в країні, 600 млн євро за 2-3 роки можна відшкодувати при виробництві продукції», – запевнив президент Асоціації деревообробників.

Присутній на прес-конференції представник Федерації роботодавців України Сергій Саливон зазначив, що для покращення роботи деревообробної галузі необхідно врегулювати ринок деревини й лише після цього скасовувати мораторій.

«Ринок деревини нормально у нас не врегульовано ... Ми підготуємо звернення до Кабінету міністрів і Єврокомісії з проханням відмовитися від скасування мораторію до того моменту, поки ринок не буде врегульовано», – сказав він.

Голова парламентського комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, присутній на прес-конференції, також висловився проти скасування мораторію. Водночас він озвучив ідею про запровадження альтернативного мораторію способу підтримки деревообробної галузі – у вигляді експортного мита в розмірі 50 євро за куб. м необробленого лісу.

«Ми пропонуємо зберегти мораторій на експорт кругляка або, якщо йти назустріч європейцям, запровадити експортне мито на рівні не менше 50 євро за кубометр», – сказав депутат.

Також стимулами для розвитку деревообробної галузі Галасюк назвав зниження обсягів контрабанди лісу, ухвалення законів про внутрішній ринок деревини, здешевлення деревообробного обладнання.

Як повідомляв УНІАН, Європейський Союз сподівається на зняття Україною в найближчі тижні мораторію на експорт деревини, запровадженого в 2015 році терміном на 10 років.

За словами голови Європейської комісії Жан-Клода Юнкера, скасування мораторію стане ключовою умовою надання Україні чергового траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро.

Єврокомісар із питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом зазначала, що мораторій суперечить Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Раніше міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів висловив думку про те, що якщо продовження дії мораторію на експорт лісу призведе до збільшення переробки деревини всередині країни, то Україна зможе обійтися без макрофінансової допомоги ЄС.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/69448