Київ. 30 листопада. УНІАН. Ректор Національної музичної академії ім. Чайковського (НМАУ) Володимир Рожок виграв суд про захист честі, гідності та ділової репутації у народного депутата Ірини Суслової та колишнього завідувача кафедрою академії Євгенії Басалаєвої.

Про це сам Рожок повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Рожок зазначив, що у лютому поточного року Суслова за участі Басалаєвої на брифінгу , що демонструвався в ефірі телеканалу "Рада", заявила, що у 2004 році Верховна Рада відкликала його з дипломатичної служби при українському посольстві у Москві нібито через ведення в РФ антиукраїнської діяльності.

Після цієї заяви ректор подав судовий позов про захист честі, гідності та ділової репутації, а 19 жовтня Оболонський районний суд Києва поставив крапку у цій справі, визнавши, як ідеться в судовій ухвалі, «недостовірною інформацію народної артистки України Є.Басалаєвої і народного депутата України І.Суслової, яка була поширена ними під час брифінгу 17.02.16 року, та зобов'язав їх спростувати безпідставні звинувачення на телеканалі "Рада" у прямому ефірі або шляхом офіційних вибачень у друкованих ЗМІ».

Суд також постановив стягнути з Басалаєвої та Суслової по 5 тис. грн компенсації за завдану моральну шкоду і судові витрати – 4,1 тис. грн.

Рішення суду набуло чинності 30 жовтня, оскільки не було оскаржене.

"Басалаєва мене звинуватила, що під час роботи у посольстві в Москві, де я працював радником з 2001 по 2004 рік, стягнув український прапор, топтав його ногами, палив. А Ірина Суслова мала би розібратися і перевірити достовірність (звинувачень - УНІАН)", - пояснив Рожок.

Своєю чергою перший проректор НМАУ Анатолій Бровій зазначив, що спростуванню підлягає і заява відповідачів про те, що ректор академії нібито завдав державі збитків «на суму 3,5 млн грн, що він незаконно передав власність, що незаконно придушував студентські рухи і що був відкликаний з дипслужби на антиукраїнську діяльність».

Також Бровій додав, що відповідачі ще мають час, щоб виплатити позивачу компенсацію за моральну шкоду і спростувати недостовірну інформацію.

За його словами, якщо Суслова і Басалаєва цього не зроблять, то виконавча служба може арештувати їхні рахунки, майно, коли спливе 15 днів, відведених на добровільне виконання рішення суду. Бровій додав, досі вони не зверталися з цього питання до ректора НМАУ.