Київ. 21 листопада. УНІАН. У Трускавці завершився чемпіонат світу з хортингу, де збірна України посіла перше командне місце.

На рахунку українців 22 золоті, 24 срібних і 26 бронзових медалей, повідомив на прес-конференції в УНІАН один з лідерів команди, чемпіон світу Станіслав Федоров.

У турнірі брали участь представники 14 країн, при цьому змагання проходили в різних вікових категоріях. Мінімальний вік учасників-дітей від 8 років. Нинішній чемпіонат вже другий за рахунком в цьому молодому виді спорту - перший проходив рік тому в Польщі. І саме на цьому турнірі вперше дебютували діти. Загальна кількість учасників-до 500 осіб.

Як зазначив Федоров, "незважаючи на те, що хортинг - виключно наш винахід, українська національна боротьба, вид спорту стрімко поширюється як в Україні, так і в усьому світі. На сьогодні в Україні хортинг охоплює всі області і в лавах Федерації налічується 10 тисяч осіб. У світі займаються хортингом представники 24 країн».

На жаль, додав Федоров, «далеко не всі приїхали на цей турнір, але цьому є як об'єктивні причини (відсутність достатнього фінансування), так і суб'єктивні. Представники ряду країн зазначили, що їх турбує політична ситуація в нашій країні. Навіть з урахуванням того, що Трускавець розміщений на заході України, а бойові дії відбуваються на сході, все одно люди відмовлялися везти навіть дорослі команди. До речі, саме з цієї причини було дуже мало учасників-дітей. Їх не хотіли везти навіть представники тих країн, які направили дорослі команди. Тим не менш, вважаю, що турнір пройшов на дуже високому рівні, за що окреме спасибі місцевій обласній владі - у нас була і розважальна програма, і безпосередньо сам турнір був організований на високому рівні".

Як спортсмен Федоров додав, що "дуже багато емоцій було від цьогорічного турніру. Я дуже довго готувався, чекав цих змагань, з думкою про перемогу засинав, з цією ж думкою прокидався. На щастя, мрія реалізувалася. До речі, перевага нашого виду спорту в тому, що можна перемогти, не беручи участі в безпосередній контактній боротьбі - у розділі показові виступи. Свого часу я дістав травму і не міг виступати в контактній боротьбі, проте зміг стати чемпіоном світу".

Його партнер по показовому виступу, також чемпіон світу, Роман Кузнецов, який поєднує кар'єру спортсмена з тренерською діяльністю, зазначив: "Дуже позитивний момент, що організатори змагань вирішили розширити програму і допустили до турніру дітей. Зокрема, мої підопічні виступили успішно, завоювали 13 медалей. Для дітей це чудовий досвід і яскраві відчуття свята".

У свою чергу директор департаменту фізичної культури і неолімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України Матвій Бідний привітав українських спортсменів з успішним виступом на турнірі, з тим, що вони з гордістю несуть прапор України, презентують наш національний вид спорту всьому світу. «Хортинг стрімко розвивається і піднімає імідж України. А федерація з цього виду спорту є зразком для багатьох національних федерацій", - додав Бідний.

Говорячи про перспективи розвитку виду спорту, Федоров зазначив: "Вхід у світову спортивну сім'ю - це довгий процес. Сьогодні ми контактуємо зі Світовим антидопінговим агентством (WADA) та Міжнародною асоціацією ігор (IWGA). Наступного року плануємо підписати угоду з WADA, процес іде. І ми сподіваємося, що обов'язково найближчим часом увійдемо у світову спортивну сім'ю. Втім, вважаю, що наш вид спорту і так вже підкорив світ. На турнірі в Трускавці була прекрасна команда з Марокко, приїжджали хлопці з інших країн. Особливо відзначу Джеффрі Даніеля із США, який виступав у дитячих змаганнях. Дуже багато несподіваних для мене досвідчених спортсменів приїхало з різних країн. Була і команда з Росії, яка прибула у складі 5 осіб. Хлопці були налаштовані вкрай доброзичливо, чисто професійно. Жодних ексцесів не було. У нас - спорт поза політикою".

У 2018-му році чемпіонат Європи з хортингу відбудеться у Франції, а чемпіонат світу - в Узбекистані.