Київ. 21 листопада. УНІАН. 2 грудня в Одесі відбудеться VIII церемонія вручення міжнародної премії за заслуги та досягнення в спорті "Золотий Мангуст".

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН Президент спортивного клубу "Мангуст" Магомед Магдієв, «Золотий Мангуст» було засновано в Одесі і щорічно проходить саме в Південній Пальмірі. В цьому році буде 8 премія з дня заснування и 5 з моменту отримання статусу міжнародної. За весь час проведення премії було нагороджено близько сотні спортсменів, тренерів, меценатів, політиків, громадських та державних діячів.

«Цього року у церемонії очікується участь близько 400 гостей із України, Білорусі, Азербайджану, Південної Кореї, Грузії, Узбекистану, Вірменії, Туреччини, Ізраїлю, Киргизстану, РФ. Серед них - сучасні зірки спорту та заслужені майстри, тренери, функціонери та меценати» -  повідомив віце-президент громадської організації "Мангуст" Лернік Мусаєлян

Відео дня

За словами першого віце-президента національного олімпійського комітету України Равіля Сафіулліна, щорічно різні спортивні федерації пропонують кандидатури на нагородження, після чого спеціальна рада ухвалює рішення стосовно лауреатів.

«Кожного року географія премії розширюється, серед номіінантів вже представлені не тільки наші спортсмени, а також з сусідніх держав. Окрім цього, хочу відзначити, що «Золотий Мангуст» об’єднує не тільки спортсменів та тренерів, а й тих хто віддає серце та душу для розвитку та популяризації спорту. Більше б таких людей, як організатори, український спорт досягнув би неймовірних висот», - сказав Сафіуллін.

"У нас є традиційні нагороди - статуетка і орден. Статуетка вручається за поточні досягнення спортсменів, а орден - за вагомий внесок у розвиток спорту. Враховуючи, що цей рік був олімпійським, було ухвалено рішення призерів Олімпіади нагороджувати відразу орденами. Таким чином, відбувається відбір кращих із кращих спортсменів, а також людей, в чиїх серцях живе спорт", - сказала Герасименко.

Співзасновник премії, директор вінницького ювелірного дому "Кімберлі" Ігор Ільчишен додав, що в нинішньому році для церемонії виготовлені по 15 срібних статуеток і золотих орденів.

"У нас є традиційні нагороди - статуетка і орден. Статуетка вручається за поточні досягнення спортсменів, а орден - за вагомий внесок у розвиток спорту. Враховуючи, що цей рік був олімпійським, було ухвалено рішення призерів Олімпіади нагороджувати відразу орденами. Це насправді "Оскар" у світі спорту. Матеріали лише дорогоцінні, й все це символічно, адже люди, які зробили вагомий внесок в імідж країни, мають бути нагороджені найкращим чином", - наголоси Ільчишен.

У свою чергу віце-президент Ліги професійного боксу України Аліна Шатерникова відзначила важливість таких заходів для спортсменів. "Побутує думка, що спортсменів цікавить насамперед матеріальний бік питання. Але це зовсім не так. Спортсмени найбільше потребують моральної підтримки - щоб із ними спілкувалися, щоб їх запрошували на різні ефіри та свята. Чим більше свят спорту, де відзначається успіх спортсменів, тим міцніше стає наша спортивна сім'я", - вважає спортсменка.

Як сказала олімпійська чемпіонка Афін-2004 у змаганнях з вільної боротьби Ірина Мерлені, подібні премії потрібні спортсменам із психологічної точки зору (раніше вона сама ставала володаркою ордена "Золотий Мангуст"). "Зі свого досвіду скажу, що спортсмену іноді потрібно увага як і маленьким дітям. Тому що спортсмени - це ті люди, які залишають багато енергії на тренуваннях і змаганнях. Я пам'ятаю, що після змагань завжди почувалася виснаженою морально і фізично. І в цей момент дуже важливо, щоб тобі подякували, щоб твою працю оцінили. Щоб ти відчув, що це потрібно не тільки тобі", - сказала Мерлені.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/69250