Київ. 26 жовтня. УНІАН. Ліквідація Українського агентства з авторських і суміжних прав (УААСП), яке є найбільшою в Україні організацією колективного управління і підпорядковане Державній службі інтелектуальної власності, призведе до корупції та монополізації у сфері захисту інтелектуальної власності.

Як повідомив на прес-конференції в інформагентстві УНІАН продюсер Вадим Лисиця, згідно із законопроектом №4461 "Про внесення змін до Закону України "Про авторське право і суміжні права", Українське агентство з авторських і суміжних прав (УААСП) буде ліквідовано, а на його базі буде створено недержавну організацію, яка успадкує функції УААСП та його активи, а також монополізує ринок колективного управління.

"Держорганізацію УААСП буде передано у приватні руки і буде нова організація колективного управління, єдина в країні, а всім тим 19 компаніям, які зараз існують у нас, їм запропонують припинити своє існування", - сказав Лисиця.

За його словами, великі правовласники, які є юридичними особами, до структури нової громадської організації увійти не зможуть, оскільки це не передбачено українським законодавством. Це призведе до того, що власники не зможуть захистити права на свій контент і будуть усунені від реальної участі в організації, яка фактично стане монополістом у сфері контролю авторських прав.

За словами музичного продюсера Юрія Нікітіна, така структура нової організації дасть змогу уникнути контролю за виплатами роялті правовласникам, а фінансові потоки зосередяться в руках обмеженого списку засновників нової організації.

"Завжди дуже легко і просто працювати з авторами безпосередньо. Вони приходять на поклони до великих начальників, їм щось платять. Вони не питають: за що ці гроші, жодних звітів, жодних декларацій, нічого. З іншого боку, у великих продюсерських компаніях існує звітність, сидять юристи, які ставлять запитання: звідки прийшли гроші, обґрунтуйте суму. І, на жаль, люди, які сидять в таких організаціях, не можуть чітко обґрунтувати ці суми, і їм не потрібні юридичні особи в цій новій структурі", - сказав Нікітін.

Як зазначив керівник рекордингової компанії Universe media Владислав Макашов, новостворена організація отримає монопольні повноваження зі збору роялті, а також щодо їх виплати правовласникам.

"Виходячи із запропонованого законопроекту, не потрібне укладення жодних договорів. Суть полягає в тому, що буде монополія, одна організація на законному рівні отримає повні повноваження щодо збору винагороди де завгодно, як завгодно, та й взагалі - повноваження виплачувати чи не виплачувати, - сказав Макашов. - Це означає, що величезний державний шматочок "з усіма манатками" перейде у приватну власність вже колективного управління".

Крім того, учасники конференції повідомили, що проти цієї законодавчої ініціативи виступили також і провідні міжнародні організації, зокрема, Міжнародне об'єднання авторських організацій колективного управління (CISAC), Європейське об'єднання авторських організацій колективного управління (GESAC), Міжнародне об'єднання фонографічної індустрії (IFPI) та Міжнародне об‘єднання видавців (ICMP).

Також представники музичної галузі звернулися до українського уряду і парламенту з проханням відмовитися від прийняття цього деструктивного рішення", а за участі міжнародних і європейських партнерів, після консультацій з представниками вітчизняної індустрії, розробити новий законопроект.