Київ. 24 жовтня. УНІАН. Політична і економічна криза, що виникла наприкінці минулого та початку цього року, фактично подолана завдяки діяльності уряду Володимира Гройсмана.

Про це свідчать результати експертного опитування на тему: “Перше півріччя роботи нового уряду: втрачені можливості чи успіх на шляху реформ?”, оприлюднені під час прес-конференції в УНІАН.

Згідно з даними опитування, 36% експертів заявили, що криза вже минула, ще 20% вважають, що криза не врегульована, але вже намітився вихід із неї.

30% респондентів вважають, що гостра фаза кризи минула, але ще залишаються кризові явища. Лише 7% опитаних заявили, що криза тільки поглибилася. Стільки ж експертів мали інші думки з цього приводу.

Водночас, як свідчать результати опитування, найважливішими подіями, які вплинули на формування ставлення експертів до уряду Гройсмана, є «прийняття рішення щодо ціни на газ» і своєчасне подання до парламенту проекту держбюджету на 2017 рік (20% експертів); отримання траншу МВФ - 12% респондентів; регулярні поїздки Гройсмана у регіони - 6% експертів; по 4% опитаних відзначили швидке прийняття Плану дій уряду та конфлікт щодо незгоди Гройсмана на призначення деяких міністрів при формуванні Кабміну для забезпечення самостійності прем'єра на його посту; 2% експертів визнали впливовими жорстку публічну позицію прем’єра стосовно деяких чиновників.

“Експерти віддали “пальму першості” серед урядових ініціатив ремонту доріг — 33%. Експерти також називають помітними зміни в сфері безпеки і оборони — 18%, реформування енергетичного сектору — 14% та відновлення економічного зростання — 12%. Інші сфери, зокрема, охорона здоров'я (5%), освіта та наука (4%) та реформування державної служби (3%) називались серед тих, де найбільш помітні результати роботи уряду суттєво рідше. Власні варіанти висловили 11% експертів. Зокрема, називалися: продовження децентралізації і покращення макроекономічної ситуації”, - зазначається у результатах дослідження.

Найважливішими потребами Кабміну експерти назвали підтримку урядових рішень парламентом (19% опитаних) і професійні кадри в системі держслужби (18%). Ще 14% експертів вважають за необхідне покращити комунікацію уряду з громадськістю щодо здійснюваних ним кроків. 12% респондентів відзначили ефективні антикорупційні заходи Кабміну. Єдність серед міністрів відзначили ще 10% опитаних.

“Переважна кількість експертів впевнена, що за півроку Гройсман довів свою здатність проводити реформи і зміг подолати той скепсис, що поширювався під час призначення на посаду прем'єр-міністра. Відповідаючи на питання, 43% експертів обрали “так, і виділення траншу МВФ цьому є підтвердження”. Відповідь: “Скепсис, принаймні, не зростає, хоча ще до кінця не подоланий” обрали 37% експертів. “Скепсис залишається і посилюється” - 17%”, - підсумовується в результатах дослідження.

Дослідження експертної думки проводилось на замовлення громадського об'єднання “Європейська ініціатива”. Опитування проводилося методом телефонного анкетування в період 20-22 жовтня, у ньому взяли участь 30 експертів.