Київ. 24 жовтня. УНІАН. Адвокати бізнесмена  Вячеслава Платона (Кобалева), затриманого у Києві, мають намір оскаржувати рішення про його екстрадицію до Молдови в Апеляційному суді столиці.

Про це заявив  український адвокат бізнесмена Олексій Шевчук на прес-конференції в УНІАН.

Олексій Шевчук нагадав, що Вячеслава Платона (Кобалева) передали молдавським спецслужбам ще 29 серпня поточного року, попри те, що він є громадянином України. Захисники оскаржили рішення про видачу підприємця в Печерському районному суді Києва, однак рішення було прийняте не на користь бізнесмена  і,  тепер адвокати мають намір оскаржити це рішення в апеляційному суді столиці.

"29 серпня на підставі незаконної постанови Генеральної прокуратури України, яка була видана заступником генпрокурора Єніним, Кобалева екстрадували до Молдови. Ми оскаржили цю постанову у Печерському районному суді, однак 21 жовтня суддя Писанець виніс рішення про законність постанови Генпрокуратури. Ми готуємо апеляцію на це рішення. Кобалев є громадянином України з 1992-го року, коли отримав штамп про громадянство ще у паспорт радянського зразка, а у 2002 році він отримав паспорт громадянина України вже українського зразка, та закордонний паспорт. Але його видали як іноземця у Молдову", - повідомив Шевчук.

Своєю чергою молдавський адвокат Вячеслава Платона (Кобалева) Анна Урсакі заявила, що незаконну екстрадицію Платона (Кобалева) «замовив» один з молдавських підприємців.

"На сьогодні Платон (Кобалев) є ключовим свідком у справі про «відмивання» 21 млрд дол. через банківську систему Молдови, і він може довести причетність до цього Плахотнюка. Видача Кобалева за таких обставин свідчить, що існує якась таємна домовленість між українською і молдовською владою", - стверджує Урсакі.

Також адвокати заявили, що звернуться до військової прокуратури у зв’язку з діями Служби безпеки України щодо екстрадиції Платона (Кобалева).

"Працівники СБУ незаконно екстрадували Кобалева, оскільки на той час, на 29 серпня, постанова Генеральної прокуратури України про його екстрадицію не вступила в силу, бо була оскаржена. Найближчим часом ми подамо відповідні заяви до військової прокуратури про вчинення кримінального правопорушення, яке, ймовірно, вчинено посадовцями СБУ", - зазначив Шевчук.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/68670