Київ. 21 жовтня. УНІАН. Українські торговельні майданчики «ПриватМаркет», Zakupki.Prom.ua, Держзакупівлі.онлайн, Е-тендер, SmartTender і низка інших запустили систему відкритих електронних закупівель для бізнесу Rialto, побудовану на принципах системи ProZorro, учасниками якої вони є.

Про це повідомив керівник новоствореної системи Rialto, екс-координатор ProZorro Андрій Кучеренко на прес-конференції в УНІАН.

«Протягом усього часу роботи ProZorro ми постійно отримували запити від приватних компаній про можливості використання системи для здійснення їх власних закупівель. З багатьох причин ми були змушені говорити їм «ні». Сьогодні запускається новий недержавний проект Rialto, створений майданчиками - учасниками ProZorro, і нарешті ми можемо сказати «так», - сказав він.

Кучеренко зазначив, що вже на старті до проекту підключилося більше десяти торговельних майданчиків, які працюють у ProZorro.

За його словами, Rialto відкрита для всіх постачальників, учасників і замовників. Тобто будь-яка компанія, яка бажає приєднатися до цього проекту, зможе це зробити без додаткової премодерації.

Також Кучеренко розповів, яким чином буде виглядати процес торгів у системі Rialto.

«Замовник, який хоче провести тендер через Rialto, обирає один з підключених до системи майданчиків, публікує на ньому оголошення про тендер, і воно потрапляє в центральну базу даних. Одразу ж воно розлітається на всі майданчики, підключені до системи. Таким чином, цей тендер публікується на всіх майданчиках, які там працюють», - пояснив Кучеренко.

Як зазначив керівник торговельного майданчика Zakupki.prom.ua Микола Жандоров, також присутній на прес-конференції, основою успішного бізнесу є довіра. За його словами, система ProZorro зуміла підвищити довіру бізнесу до держави. Отже, проект Rialto покликаний підвищити рівень довіри між замовниками та постачальниками на корпоративному ринку.

«Ми вважаємо, що на корпоративному ринку, на ринку відносин замовників і постачальників у приватному бізнесі нестача довіри також відчувається. Якщо ми зробимо внесок у те, щоб її підвищити, у нас вийде підвищити ефективність бізнесу», - сказав він.

Як сказано в прес-релізі, підготовленому організаторами проекту, IT-директор «ПриватБанку» і керівник одного з найбільших українських торговельних майданчиків «ПриватМаркет» Дмитро Дубілет вважає, що даний проект матиме дуже великий попит серед українських комерційних підприємств.

«Команда ProZorro провела таку круту роботу, що комерційні організації заздрили державним лютою заздрістю, що у них є такий ефективний і технологічний інструмент з проведення тендерів. Що ж, тепер і на вулицю бізнесу прийшло свято у вигляді Rialto», - наводяться у прес-релізі слова Дубілета.

Як повідомляв УНІАН, система електронних державних закупівель ProZorro була запущена у лютому 2015 року. З 1 серпня вона стала обов'язковою для застосування для усіх державних замовників при закупівлі від 200 тис. грн для товарів і від 1,5 млн грн для робіт.

За даними Мінекономрозвитку, економія бюджетних коштів завдяки використанню системи електронних державних закупівель ProZorro станом на кінець жовтня перевищила 5 млрд грн. Раніше в Мінекономрозвитку розраховували, що за підсумками 2016 року використання ProZorro дозволить заощадити близько 5 млрд грн, а у 2017 році - 50 млрд грн.

ProZorro - система, створена за ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів і підприємців. Мета проекту - прозоре і ефективне витрачання державних коштів, а також запобігання корупції завдяки громадському контролю і розширенню кола постачальників. Система отримала міжнародну премію у сфері закупівель World Procurement Awards (WPA) в номінації Public Sector.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/68633