Київ. 18 жовтня. УНІАН. Росія відмовилася включити Європейський Союз як третю сторону в спір у рамках Світової організації торгівлі щодо блокування РФ українського транзиту, проте не зможе цього зробити на наступних етапах розгляду справи.

Про це заявив голова торгового сектору Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж на круглому столі в рамках спільного проекту УНІАН та представництва ЄС «#EUkrаine».

«Є один конкретний кейс, який Україна ініціювала у Світовій організації торгівлі, що стосується заборони транзиту, упровадженого Росією в цьому році. В рамках цієї конкретної справи Україна звернулася до ЄС з проханням стати зацікавленою третьою стороною. Я повинен повідомити, що першою реакцією, яку ЄС отримав від Росії, була відмова у проханні стати третьою стороною при розгляді справи», – сказав Бердж.

За його словами, на даному етапі розгляду Росія має повноваження не допускати ЄС як третю сторону, однак на наступних етапах можливості блокування у неї не буде.

«Зараз вони (Росія – УНІАН) можуть це зробити. Але якщо справа дійде до наступних етапів розгляду, а я певен, що дійде, то Росія не зможе перешкоджати залученню ЄС, тому турбуватися немає про що», – запевнив Бердж.

Як повідомляв УНІАН, раніше єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем повідомила, що Європейський Союз направив до СОТ офіційний лист про намір приєднатися як третя сторона за позовами, які подала Україна у СОТ стосовно торговельних і транзитних обмежень з боку Російської Федерації.

15 вересня Україна в рамках своєї участі у Світовій організації торгівлі розпочала процедуру оскарження рішення уряду РФ про введення ембарго на транзит українських товарів з російської території в напрямку третіх країн.

Свою позицію Україна вже представляла на Генеральній раді СОТ 24 лютого і 27 липня поточного року, а також на засіданнях відповідних комітетів СОТ. Причому аргументи української сторони підтримали делегації Канади, США, ЄС, Японії, Австралії, Швейцарії, Кореї та Туреччини.

Взаємні торгові обмеження між Україною та Росією були введені в січні поточного року через те, що між Україною та ЄС набув чинності режим вільної торгівлі. Взимку було значно обмежено експорт українських товарів до Росії, а потім було накладено повне ембарго на експорт продовольства з України до Росії. У липні Росія продовжила політику торговельних обмежень, закривши транзит українських товарів по своїй території в напрямку третіх країн, перш за все Казахстану і Киргизстану.

Фото круглого столу: http://photo.unian.net/ukr/themes/68556