Київ. 13 жовтня. УНІАН. Громада міста Бровари (Київська обл.) виступає проти передачі території лісового масиву в центрі міста площею 5,5 га під будівництво багатоповерхового житлового комплексу, і має намір звернутися до Броварського міського суду по захист своїх інтересів.

Про це заявила на прес-конференції в УНІАН юрист, правозахисник Ганна Малиновська, яка представляє інтереси жителів мікрорайону в Броварах, де будівельна компанія «Альянс Новобуд» планує звести даний комплекс.

Вона зазначила, що відведена під будівництво комплексу земля відноситься до лісового фонду України і знаходиться під охороною держави. Однак при розгляді громадою міста дозвільних документів на дане будівництво було виявлено, що у 2007 році членами комісії було складено акт, згідно з яким на цій землі знаходиться чагарникова рослинність, а земля класифікована як земля сільськогосподарського призначення. При цьому, за її словами, у травні 2016 року вже інша комісія склала акт, згідно з яким на даній ділянці знаходиться багаторічний ліс.

Відео дня

"Ззовні забудови знаходяться 127 дерев, які будуть зрубані. Хочу зазначити, що вік сосен, які підлягають вирубці, від 40 до 80 років, це означає, що з 2007 року і до сьогодні такий ліс не міг з'явитися у центрі міста. Виходить, що комісія не помітила багаторічних насаджень, які зараз громада міста хоче зберегти", - зазначила правозахисниця.

Вона також повідомила, що, крім запланованої вирубки 127 дерев, у межах відведеної під забудову ділянки знаходяться ще 166 дерев, з них 135 великих сосен, які також будуть частково пошкоджені, позаяк ростуть у безпосередній близькості до будмайданчика.

Малиновська додала, що цей факт ліг в основу заяви, яку 12 жовтня депутати міської ради подали до Броварського відділення Національної поліції, щоб встановити законність дій вищезазначених членів комісії, які прийняли дане рішення в 2007 році, і на даний час громада міста очікує на відповідь.

"Я звертаюся до депутатів міської ради з проханням виявити політичну волю і зберегти ліс. Не дайте йому загинути, створіть замість багатоповерхового будинку ще один красивий парк», - сказала Малиновська.

У свою чергу, присутня на прес-конференції член штабу з розробки генерального плану міста Бровари, архітектор Ірина Нікитчина наголосила, що цей забудовник має всі дозвільні документи на будівництво житлового будинку, однак сума компенсації місту у разі вирубки лісу недостатня для закупівлі нових дерев.

«Забудовник сплатив до бюджету міста близько 300 тис. грн. Ми дивилися, що для 127 дерев виходить за 2400 грн на одне дерево, а один саджанець чотириметрової сосни коштує майже 7 тис. грн", - зазначила вона.

Крім того, архітектор підкреслила, що дана земельна ділянка була отримана забудовником в оренду за підробленими документами, оскільки будівництво будь-яких багатоповерхівок у цьому місці заборонено будівельними нормами, а також вимогами щільності населення відносно площі.

Депутат Броварської міської ради Андрій Саук, який також був присутній на прес-конференції, висловив повну підтримку жителям міста і зазначив, що пропонуватиме меру міста виділити цьому забудовнику іншу рівнозначну земельну ділянку під забудову.

Він також повідомив, що заплановано проведення позачергової сесії депутатів Броварської міської ради, в ході якої буде розглянуте дане питання.

На сьогодні з числа жителів міста організовано цілодобовий патруль поблизу лісового масиву, встановлено камери спостереження з прямою відеотрансляцією усього, що відбувається навколо дерев, створено спільноти в соцмережах та спеціальний сайт для координації дій ініціативної групи і для інформування громадськості.

Як повідомляли ЗМІ, у серпні мер Броварів Ігор Сапожко дозволив забудовнику "Альянс Новобуд" (житлові комплекси "Зелений квартал" і "Лісовий квартал") зрізати в місті кілька сотень дерев заради нової забудови.