Київ. 29 вересня. УНІАН. Адвокати родин Героїв Небесної Сотні заявляють про саботаж суддів під час розгляду кримінальних проваджень проти винних у переслідуваннях активістів Євромайдану, а також констатують відсутність суттєвого поступу у досудових розслідуваннях таких справ.

Про це адвокати Олена Сторожук, Павло Дикань та Роман Маселко заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН в ході презентації доповіді на тему: "Відповідальність за порушення закону під час та після подій Євромайдану в Україні".

"За маже три роки не досягнуто великого прогресу у встановленні та притягненні до відповідальності винних у брутальних порушеннях прав людини та чисельних зловживаннях, які сталися під час Євромайдану. Правоохоронна та судова системи України демонструють очевидну неспроможність щодо ефективного і неупередженого розслідування справ, до яких прикута увага всього світу", - сказала Сторожук.

За словами Диканя, незважаючи на певні досягнення в розслідуваннях, встановленні багатьох підозрюваних, направлення ряду справ до судів, прокуратура за часів керування нею чотирма генпрокурорами так і не доклала належних зусиль для встановлення та притягнення до відповідальності організаторів та учасників злочинів (проти активістів Революції Гідності) середньої та вищої ланок.

"Фактично, за три роки розслідування (справ Майдану) дії прокуратури можна охарактеризувати як несистемні, неорганізовані, недостатньо професійні. Головною проблемою прокуратури сьогодні залишається відсутність самостійності, незалежності прокурорів і політичний вплив на справи. Єдине - ми не бачимо порушень під час ведення судового процесу проти п’яти екс-"беркутівців" у Києві. Можна сказати, вона розглядається взірцево. Але справи Майдану - це сотні справ не лише в Києві, але й у регіонах", - сказав Дикань.

Своєю чергою адвокат Маселко зазначив, що під час розглядів у судах "майданівських" справ доводиться стикатися з усіма проблемами, якими вражена вітчизняна судова система, але у концентрованішому вигляді.

За словами Маселка, під час переважної більшості судових процесів з розгляду проваджень щодо Майдану судді необгрунтовано повертають обвинувальні акти, передають провадження від одного судді чи суду до іншого, безпідставно беруть самовідводи.

"Іде відвертий саботаж у судових процесах з боку суддів, оскільки багато хто з них виносив вироки по активістам під час Майдану. У багатьох судах, зокрема, у Києві - в Дарницькому, Оболонському, Шевченківському, Подільському, Деснянському - кількість таких суддів перевищує десяток, або доходить до половини складу, у результаті чого є істотний вплив на решту суддів суду. Зрозуміло, що уникнути конфлікту інтересів неможливо, і така ситуація створює загрози для неупередженого та об’єктивного розгляду справ", - сказав Маселко.

Він додав, що за таких умов судові процеси щодо злочинів проти активістів Майдану фактично проходять в атмосфері упередженості та відверто ворожого ставлення до потерпілих.

"Тому без очищення судової системи важко розраховувати на об’єктивність розгляду таких справ", - наголосив адвокат.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/68173