Київ. 27 вересня. УНІАН. В Україні запрацювала платформа громадських ініціатив MiyGolos.org.ua, на якій кожен громадянин може розмістити свою ініціативу та збирати підписи для передачі її до Адміністрації президента, Кабміну та Верховної Ради.

Про це повідомив під час прес-конференції в УНІАН голова ГО «Мій голос», координатор проекту Дмитро Лубкін.

«Ми почали досліджувати законодавство різних країн і знайшли у Швейцарії чудовий закон. За цим законом, якщо зібрано 100 тисяч підписів під ініціативою, вона зобов’язана перетворитись у закон. Тобто парламент не може відхилити цю ініціативу, лише може представити альтернативну версію. Таким чином, з’являється новий інструмент демократії, який дозволить впливати на нашу законодавчу та виконавчу влади», - сказав він.

Відео дня

За словами Лубкіна, для організації роботи платформи в Україні було запрошено фахівців з Латвії, які свого часу створили онлайн-платформу ініціатив, яка стала найкращим порталом громадянської активності у Європі.

Лубкін зазначив, що якщо та чи інша ініціатива збирає 25 тисяч підписів, вона отримує статус петиції та передається до відповідного органу державної влади, але збір підписів продовжується.

«Як тільки ця ініціатива набере 200 тисяч підписів, вона стає досить вагомим аргументом для того, щоб її взяли до уваги, і вона могла перетворитись на закон, указ президента чи постанову Кабміну», - зауважив координатор проекту.

Своєю чергою керівник проекту платформи громадських ініціатив ManaBalss.lv (Латвія) Імантс Брейдакс наголосив, що народна ініціатива є на рівень вищою за петиції.

«Платформа законодавчих ініціатив – це щось схоже на петиції, але ми вважаємо, що народна ініціатива – це щось значно вищого рівня, коли люди і громадянське суспільство можуть пропонувати реальні зміни до закону. Петиція – це коли звертаєшся до сильного, скаржишся на щось і просиш допомоги. Ініціатива – це діалог рівних, коли суспільство пропонує політикам конструктивні рішення», - сказав він.

Керівник проекту електронних петицій Адміністрації президента Андрій Заблоцький з цього приводу висловив задоволення тим, що «наші прибалтійські колеги діляться своїм досвідом і запропонували громадській організації свою платформу для першого експерименту, що дозволить винести петиції з державних органів до громадських організацій, які збиратимуть голоси».

«Я сподіваюсь, що після роботи цього сайту, який ми сьогодні презентуємо, буде прецедент передачі петицій, зібраних громадською організацією до державного органу, і ми побачимо, як це працює», - додав він.