Київ. 26 вересня. УНІАН. Першочерговими завданнями, які необхідно реалізовувати в Харківській області, повинні бути розвиток територіальних громад області шляхом їх об’єднання, підготовка області до запровадження інституту префектур, ефективне використання наукового і промислового потенціалу області.

Таку думку висловила під час прес-конференції в УНІАН кандидат на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації, член координаційної ради громадської організації «ЕкспертиЗА Реформ» Тетяна Барановська.

Вона нагадала, що 9 вересня президент України Петро Порошенко оголосив конкурс на зайняття посади голови Харківської ОДА.

«Сьогодні вранці я подала документи до комісії з питань вищого корпусу державної служби… і відтепер я офіційно є кандидатом на зайняття вакантної посади губернатора Харківської області», - сказала Барановська.

Говорячи про пріоритети роботи на посаді голови ОДА, вона відзначила, що першочерговою необхідністю бачить розвиток територіальних громад області шляхом їх об’єднання (розробка системи заходів щодо пришвидшення темпів об’єднання). За її словами, позитивні сторони такого кроку, - отримання додаткових фінансових ресурсів і нова бюджетна політика.

По-друге, на переконання Барановської, Харківщині необхідна підготовка до запровадження інституту префектур.

«Передбачається утворення на рівні районних та обласних рад виконавчих органів, дещо схожих за своїми функціями на місцеві державні адміністрації. Замість місцевих державних адміністрацій на рівні районів та області передбачається запровадження інституту так званих «префектів» - представників президента. За префектами передбачається залишити здійснення контрольних функцій за реалізацією державної політики у відповідних напрямках. Один із перших кроків на шляху до вказаної реформи - запровадження «облегшеної» структури місцевих державних адміністрацій на території Харківської області», - пояснила вона.

Як додала кандидат на посаду керівника області, також Харківщина потребує і ефективного використання наукового і промислового потенціалу.

Крім того, Барановська наголосила на необхідності боротьби з корупцією, що має відбуватися «системно та вирішуватися комплексно».

«Перші кроки до її подолання вже зроблені, ми маємо чудове антикорупційне законодавство. В країні створена достатня кількість правоохоронних органів, які здатні боротися з корупцією. Наступним кроком має бути реалізація даного законодавства», - наголосила вона.

Конкурс на посаду голови Харківської ОДА запланований на 4 жовтня.

Раніше Харківську облдержадміністрацію очолював Ігор Райнін, якого президент Петро Порошенко 29 серпня призначив главою Адміністрації президента.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/68094