Київ. 20 вересня. УНІАН. Громадські активісти звернулися в Національне агентство з питань запобігання та протидії корупції (НАПК) з проханням розслідувати факти неетичної поведінки і наявності конфлікту інтересів у політиків, які блокують підвищення акцизів на тютюнові вироби, повідомив керівник Українського центру з контролю над тютюном громадської організації «Життя» Андрій Скипальский на прес-конференції в УНІАН.

«Наше звернення сьогодні до Національного агентства з питань запобігання та протидії корупції щодо наявності конфлікту інтересів у цих людей. Це їх робота. Ми говоримо про факти, які, на нашу думку, свідчать про відстоювання корпоративних інтересів за наші з вами гроші, бо ці посадові особи отримують зарплату з державного бюджету», - сказав він.

Присутній на прес-конференції виконавчий директор організації Transparency International в Україні Ярослав Юрчишин зазначив, що Євросоюз прагне до максимальної публічності зустрічей політиків і тютюнових лобістів, тоді як Україна не має нормативного регулювання взаємодії лобі і представників влади.

«В Україні, на жаль, ми взагалі не маємо нормального юридичного поля щодо лобізму, чим користуються наші політики і наші корпорації, перш за все, тютюнові, фармацевтичні й алкогольні, яким дискретні умови дозволяють заробляти великі гроші. Ми дійсно потребуємо юридичного облаштування цього поля», - сказав Юрчишин, додавши, що Transparency International підтримує звернення активістів в НАПК.

Завідувач відділу контролю над тютюном Інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Красовський, який також був присутній на прес-конференції, у свою чергу зазначив, що практика підвищення акцизів на тютюнові вироби в нашій країні завжди супроводжувалася зростанням надходжень до бюджету.

«Наприклад, в 2009 році говорили, що якщо буде збільшено акцизи, то третина кіосків, які торгують сигаретами, закриються, десятки, а може й сотні тисяч людей втратять роботу. Акцизи було затверджено. Ми перевірили кількість ліцензій на роздрібну торгівлю тютюном – вона не змінилася за рік. Щоразу, коли влада ігнорувала поради тютюнової індустрії щодо акцизів, доходи державного бюджету зростали, продаж сигарет зменшувався, і навпаки», - сказав Красовський.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України пропонує депутатам ухвалити зміни до Податкового кодексу і збільшити акцизи на алкогольні напої на 20%, на тютюнові вироби - специфічну ставку на 30%, адвалорну ставку на 3 п.п. - до 15% з 12%. Мінімальне зобов'язання зі сплати акцизу на сигарети з фільтром і без пропонується збільшити до 553,48 грн за 1 тис. штук з 425,75 грн.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/67962