Новина доповнена після третього абзацу даними про суми держпідтримки сільгоспвиробників.

Київ. 14 вересня. УНІАН. Втрати бюджету від скасування спеціального режиму податку на додану вартість для агровиробників, яке, згідно з Податковим кодексом, відбудеться в 2017 році, перевищать очікуваний Міністерством фінансів позитивний ефект для скарбниці, оскільки цей крок негативно позначиться на підприємствах тваринництва, садівництва та овочівництва.

Про це на круглому столі в рамках проекту «УНІАН-АГРО» повідомила народний депутат від фракції «Самопоміч», член Комітету парламенту з питань податкової та митної політики Тетяна Острікова.

«Потрібно об'єднуватися профільним асоціаціям і бізнесу з депутатами, які готові це підтримувати, і на цифрах пояснювати, що в результаті ми можемо втратити набагато більше, ніж якісь тимчасові недоотримання бюджету», - сказала Острікова.

Присутній на круглому столі народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенко», член Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Леонід Козаченко додав, що сьогодні сума держпідтримки українських аграрних підприємств у 30 разів нижча від тої, яку одержують їхні європейські колеги, з якими вони змушені конкурувати на українському та на зовнішньому ринку.

«Цього року за рахунок спецрежиму ми отримуємо приблизно 12 млрд грн підтримки від держави. Наступного року це все буде скасовано. Але сьогодні допомогу від держави ми отримуємо приблизно в 30 разів меншу, ніж наші сусіди в Європейському Союзі в перерахунку на 1 га. Якщо все це скасувати, то буде більше, ніж у 50 разів різниця», - сказав Козаченко.

Як повідомляв УНІАН, 24 грудня 2015 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Податкового кодексу. Згідно з документом, операції з зерновими і технічними культурами оподатковуються ПДВ у пропорції: 85% нарахованого податку перераховуються до бюджету, 15% залишаються у розпорядженні підприємства на спеціальному рахунку; операції з продукцією тваринництва – 20% - у бюджет, 80% - на спецрахунок; інші операції з сільськогосподарською продукцією – 50 на 50. Раніше весь нарахований податок акумулювався на рахунках підприємств.

Мінагропрод прогнозує, що скасування спецрежиму ПДВ негативно позначиться на стані тваринницької галузі та спричинить її занепад.

Аграрії неодноразово заявляли, що три рівня податку ускладнюють адміністрування. Це може спричинити відмову частини підприємств від сплати ПДВ, і закликали Кабмін повернути пільги з ПДВ, що діяли рніше. Кабмін йде на скасування цієї підтримки галузі у зв'язку з вимогою Міжнародного валютного фонду.

Іноземні торговельні партнери України вважають спецрежим ПДВ неузгодженою перевагою нашої країни в торгівлі.