Київ. 19 серпня. УНІАН. Українській владі і держкомпанії «Енергоатом», оператору всіх діючих атомних станцій країни, необхідно розробити стратегію будівництва нових блоків АЕС на випадок виведення з експлуатації діючих блоків.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав екс-директор Чорнобильської АЕС Михайло Уманець, зазначивши, що вітчизняні АЕС виробляють більш як половину електроенергії в країні.

«Через чотири роки у 7 із них закінчується термін експлуатації. Його потрібно продовжувати. Це, за нашою інформацією, обходиться в 300 млн дол.... Керівництво країни, міністерства і «Енергоатому» не зробило нічого для того, щоб підготувати країну до заміни блоків, які йдуть з експлуатації», - сказав Уманець.

При цьому він повідомив, що продовження термінів експлуатації семи блоків обійдеться в суму близько 2,1 млрд дол., а будівництво одного блоку коштує близько 3-5 млрд дол.

«Якщо ми строки експлуатації не продовжимо, то до 2020 року втратимо 50% електроенергії, а до 2030 року в такому разі атомна енергетика «накаже довго жити», - сказав експерт.

Також він повідомив, що якщо «Енергоатому» не вдасться продовжити терміни експлуатації двох блоків Запорізької АЕС до 2017 року, то в Україні можуть виникнути проблеми з енергопостачанням.

У свою чергу галузевий експерт Анатолій Чернов висловив думку, що нинішня система управління атомно-промисловим комплексом країни негативно позначається на розвитку, фінансуванні та безпеці АЕС, а також на самих атомниках.

За його словами, цю неефективність можна подолати завдяки реалізації програми реформування атомно-промислового комплексу.

«Наша пропозиція полягає в тому, щоб почати з організаційної структури управління атомною енергетикою. Такою структурою має виступити компанія під назвою «Укратом», - сказав Чернов.

За його словами, йдеться про необхідність створення атомної корпорації, до якої увійдуть не тільки АЕС із керуючою компанією «Енергоатом», а й усі пов'язані з галуззю підприємства.

«Наше бачення структури цієї компанії – це об'єднання підприємств, пов'язаних із атомною енергетикою, в одну компанію», - сказав він.

При цьому експерти висловили надію, що цією програмою для її реальної реалізації зацікавиться президент і уряд, що допоможе не допустити негативного сценарію роботи вітчизняного атомного-промислового комплексу.

Довідка УНІАН. За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР (водо-водяний енергетичний реактор). В Україні діє 4 атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт, є найбільшою в Європі.