Київ. 18 серпня. УНІАН. Діяльність саморегулівних організацій, на зразок адвокатських, організацій нотаріату та приватних виконавців, має упорядковуватися єдиним законом.

Про це на круглому столі «Законодавче забезпечення саморегулівних організацій. Обговорення законопроекту» в прес-центрі УНІАН заявила голова Ради адвокатів Києва Інна Рафальська.

"Одним з перших законів, що згадують про саморегулівні організації, є закон "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та ще закон, що пов'язаний з виконанням функцій приватними виконавцями. Сьогодні нам варто розуміти, що діяльність саморегулівних організацій для всіх учасників цього правового поля має регулюватися єдиним законом, який би встановлював певні правила і стандарти щодо саморегулівних організацій", - сказала вона.

Рафальська додала, що поки відповідного законопроекту немає, то зацікавлені сторони мали б напрацювати певну дорожню карту щодо діяльності саморегулівних організацій.

Під час роботи круглого столу серед учасників виникла дискусія, чи має представляти ту чи іншу галузь одна спілка, чи їх має бути декілька. Зокрема, адвокат Віталій Титич зауважив: "Організацій має бути багато. Не повинно бути спроб загнати всіх під один ковпак, що вже реалізовано на прикладі адвокатури і що намагалися зробити в арбітражному керуванні та намагаються - у приватному виконанні. Має бути багато професійних спільнот, і має діяти принцип: я хочу працювати з цією людиною - я з нею об'єднуюся. Не можна заганяти когось у спільноту, тому що він належить до якоїсь професії".

В свою чергу представник робочої групи з реформування законодавства щодо адвокатури Віктор Короленко зауважив, що світова практика знає різні приклади: як монополії на професійне самоврядування з боку самих фахівців, так і суттєвої участі держави у самоврядуванні. "Всі вади і досягнення в адвокатурі є наслідком того, яким чином побудовано її самоврядування. Міжнародний досвід каже, що в різних країнах самоврядування різне. У Польщі передбачена суттєва участь держави при вступі адвоката у професію. У Великій Британії також існує розгалужена система держрегулятора. У нас участь держави зведено до мінімуму. Чи можлива тут уніфікація для різних професій - питання відкрите", - сказав він.