Київ. 17 серпня. УНІАН. Прогнозний обсяг експорту зернових із України в новому маркетинговому році може побити рекорд попереднього року і становити близько 41 млн тонн. Про це заявив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко під час круглого столу в УНІАН, проведеного в рамках спеціального проекту УНІАН-АГРО.

«Що стосується виробництва, ми зараз бачимо 63,5 млн тонн - це виробництво всього зерна. А на експорт піде 41 млн тонн. Ми цього року можемо побити рекорди навіть минулого року», - сказав Клименко.

При цьому він нагадав, що Україна була і залишається в трійці світових експортерів зерна.

Разом з тим Клименко звернув увагу на проблему у сфері повернення податку на додану вартість при експорті зернових. За його словами, компанії скептично ставляться до системи відшкодування цього податку, тому що не вважають її прозорою.

«Учасники ринку не вірять державі та всій цій структурі в плані повернення ПДВ. Ми бачимо, що одним повертають більше, іншим менше, а за законом, тим, хто першим подав заявку, тим першим і мають повертати ПДВ. Як так виходить, що заявки однієї компанії задовольняють, а іншої ні? Відразу виникає питання, а може, це не випадково?», - сказав Клименко.

Він зазначив, що, зокрема, Державна продовольчо-зернова корпорація до початку серпня так і не змогла отримати повернення ПДВ, сформованого ще в лютому в сумі 900 млн грн. При цьому за реєстром Державної казначейської служби складно визначити, які компанії отримали, а які не отримали відшкодування ПДВ, за відсутності у даних підприємств індивідуального податкового номера.

«Система, я вважаю, зроблена так, щоб ніхто не міг розібратися і дати відповідь, які компанії стоять на відшкодування та які й скільки отримали», - наголосив Клименко.

Як повідомляв УНІАН, українські аграрії у 2015-2016 маркетинговому році (МР, липень 2015 – червень 2016), що завершився в червні, за остаточними даними, експортували 39 млн тонн зернових, що на 12% більше рекордного показника 2014-2015 МР на 34,8 млн тонн.

У 2016 році Верховна Рада зобов'язала всі аграрні підприємства платити ПДВ у певній пропорції, тоді як раніше вся сума нарахованого податку залишалася на рахунках аграріїв. Як компенсацію парламент відновив практику повернення ПДВ при експорті зерна, що була скасована в 2014 році. Відшкодування ПДВ має здійснюватися в порядку черги за двома реєстрами – «автоматичним» і звичайним.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/67193

Інші новини: http://press.unian.ua/press/press/