Київ. 29 липня. УНІАН. Експерти моніторингово-аналітичної групи «Цифра» заявляють про негативний вплив масових замін членів виборчих комісій.

На цьому вони наголосили під час прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив керівник МАГ «Цифра» Назар Бойко, на його думку, «ми зараз стоїмо на порозі серйозних змін не лише виборчої системи, але й взагалі всіх механізмів організації та проведення виборів в Україні».

Відео дня

«Далеко не останню роль в тому, щоб вибори в Україні відбувалися на належному рівні, відповідали європейським, міжнародним стандартам, відіграють виборчі комісії і загалом система виборчої адміністрації в Україні», - сказав він.

Щодо проміжних парламентських виборів 17 липня Бойко зауважив, що у 7 округах на дільничних виборчих комісіях працювало близько 17 тисяч осіб.

«Ці люди працювали більше 2 тижнів, приблизно 17 днів. Протягом цього часу було замінено більш ніж третину усіх цих людей», - зазначив експерт.

На його думку, протягом останніх 15 років механізм заміни членів комісій переріс у «певний феномен, об’єднавшись із фактором «технічних» партій».

«Коли подаються нереальні люди в комісію, вона, по факту, окружною виборчою комісією створюється, але на основі нереальних людей. І ця комісія функціонує у наповненому кадровому складі тільки на папері. І коли починається виборчий процес і процес функціонування цих виборчих комісій, то на першому засіданні виявляється, що з 15-18 людей реальних є тільки 5-8», - сказав Бойко.

Він вважає, що це призводить до неможливості повноцінної роботи комісії із кворумом. Крім того, це створює додаткове навантаження на окружні виборчі комісії, які відтак мають звертатися до партій та проводити заміни цих «нереальних» людей.

«Враховуючи постійне скорочення строків проведення виборчих кампаній в Україні, особливо, що стосується виборчої адміністрації, це впливає негативно, оскільки графік є досить щільний – всього-на-всього 17 днів, а роботи повинно бути зроблено дуже багато», - зауважив експерт.

Крім того, він підкреслив, що внаслідок замін до комісій приходять люди, які просто не встигли отримати необхідне навчання для роботи на виборах, що тягне за собою випадки некоректного оформлення протоколів і відповідно, затягування виборчого процесу.

Бойко зазначив, що на парламентських виборах у 2014 році кількість замін склала 12,5%, а на проміжних виборах 17 липня цей показник склав 35% замін від загальної кількості членів дільничних виборчих комісій.

«Якщо на рівні членів ДВК це в середньому є 35%, то на рівні керівного складу, це є в середньому понад 50%», - сказав експерт і наголосив, що заміна осіб із керівного складу призводить до неможливості налагодження ефективної роботи.

Так, Бойко вважає, що у цьому питанні є «три ключові проблеми».

«Це норма закону про заміни, неформальний феномен – «технічні» кандидати і «технічні» партії. І третій феномен – це «темні» гроші у виборчому процесі і компенсації членам виборчих комісій», - сказав він.

При цьому експерт висловив думку, що необхідно «починати радикально вилучати «темні», необліковані кошти, які платять партії і кандидати, з виборчого процесу.

Керівник «Цифри» висловився за необхідність створення постійно діючого майданчика за участі усіх інституцій, які мають відношення для виборів, для вирішення цих питань. Зокрема, Центральної виборчої комісії, правоохоронних органів, експертів, аналітичних та статистичних центрів, а також членів окружних та дільничних виборчих комісій.

Експерт повідомив, що «Цифрою» було розроблено інтерактивний інструмент у вигляді карти на основі геолокації виборчих дільниць в Україні, де на прикладі парламентських виборів 2014 року продемонстровано кількість замін членів виборчих комісій.

Водночас, аналітик МАГ «Цифра» Іванна Фединчук, зауважила, що на деяких дільницях замін не було, а на деяких кількість замін узагалі сягнула 16-ти.

«Також фільтр дозволяє побачити заміни відповідно до посад», - пояснила вона і додала, що ця карта доопрацьовуватиметься для подальшого використання.

Так, цей інструмент дозволяє візуалізувати явища, феномени і процеси, характерні для українських виборів. За словами Бойка, до цієї карти планується додати інформацію про заміни членів виборчих комісій і на інших виборах, зокрема, на президентських виборах 2010 року.