Київ. 22 липня. УНІАН. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що восени в країні політична ситуація може бути «дуже спекотною».

Про це він сказав сьогодні в УНІАН під час прес-конференції на тему: «Політичні підсумки першого півріччя 2016-го року і оцінка політичних перспектив на осінній сезон», яка відбулася в рамках відзначення 14-ї річниці заснування Агентства моделювання ситуацій.

Бала висловив думку, що «той порядок денний, який зараз є у країні, неадекватно оцінюється більшою частиною політикуму». «Складається враження, що вони живуть у форматі 3-4-річної давнини, ухвалюють рішення, які, можливо, тоді би працювали. І то, як на мене, не факт. Зараз вони однозначно не спрацюють», - сказав він і додав, що події в країні потребують інших підходів та стратегічних рішень.

Відео дня

Експерт зауважив, що «осінь може бути дуже спекотною». «Політичні опоненти влади, безумовно, будуть використовувати питання тарифів», - сказав він, додавши, що це буде одним із головних козирів у «політичній війні із владою».

Бала вважає, що «вся політика внутрішня будується довкола одного питання: будуть дочасні вибори до Верховної Ради чи не будуть». «Є політичні сили, які не хочуть цих дочасних виборів… А є більша частина політичних сил, які хочуть, щоб були дочасні вибори. Боротьба саме між ними і є причиною ухвалення, на мою думку, більшості якихось законів, дій і рішень, які подекуди мають мало відношення до потреб країни і інтересів громадян», - сказав він.

На думку політолога, восени ця ситуація може загостритися і «про продуктивність дуже важко буде щось говорити».

«На мою думку, головне питання на порядку денному внутрішньої політики – будуть чи не будуть вибори. Ті політичні сили, які хочуть перевиборів, - якщо вони зможуть перемогти тих, які не хочуть, то вибори будуть», - зазначив Бала.

Він також наголосив на необхідності розробити стратегічний план розвитку економіки в країні. «Мені було би цікаво почути і побачити, яку економіку хочуть побудувати в Україні. Наприклад, нинішній уряд мав би сказати: «через 5 років в Україні буде ось така от структура економіки, і для цього ми цього року зробимо…». Усі рефлекторні дії, які зараз ухвалюються, можливо, вирішують питання сьогоднішнього дня, але не вирішують питання завтрашнього і післязавтрашнього», - сказав експерт.

Крім того, говорячи на тему виборів на тимчасово окупованих територіях, експерт висловив сподівання, що восени «ніхто не буде давити у контексті якихось незрозумілих виборів, які би мали там пройти».

Своєю чергою заступник директора АМС Олексій Голобуцький, говорячи про політичні підсумки останнього півріччя, висловив думку, що «цей уряд висить на соплях». «В буквальному сенсі цього слова. Тому що якщо депутати будуть так само голосувати, як вони голосували цього літа, то дійсно будуть серйозні питання виникати до доцільності перебування цієї Верховної Ради в дії», - сказав він і наголосив також на необхідності підвищення якості законотворчої роботи.

На думку Голобуцького, «якщо не буде економічної кризи у справжньому сенсі цього слова, то парламент цей має проіснувати до наступного року і, відповідно, уряд має проіснувати до наступного року». «Найбільші і серйозніші платіжки прийдуть у жовтні місяці. І якщо ці платіжки не шокують наше населення, значить, цей уряд існує. А якщо усе ж шокують, то на нас чекають серйозні випробування, і вулиця, - тому що у парламенті, я впевнений на 100%, питання перевиборів не вирішиться, - і вулиця вирішить питання з цим парламентом і з наступними виборами», - сказав політолог.