Київ. 1 липня. УНІАН. Сутички, які сталися 27 червня у Приморському районному суді Маріуполя на засіданні у справі про вбивство співробітника СБУ Віктора Мандзика, є спланованою акцією правоохоронців.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили адвокати одного із головних фігурантів справи Дениса Гордєєва - Віктор Погосян та Олена Сторожук.

Як зазначив Погосян, під час оголошеної в суді перерви у приміщення суду і до судової зали безпосередньо увійшли щонайменше півсотні екіпірованих правоохоронців на чолі із начальником поліції Донеччини В’ячеславом Аброськіним. За словами Погосяна, о 17.10 сплинув термін тримання під вартою Гордєєва та інших підсудних, тому вони без перешкод з боку конвою виламали дерев’яні двері і вийшли з клітки, залишившись у залі в очікуванні відновлення засідання суду та обрання їм запобіжного заходу.

Відео дня

"Ніхто з них нікуди не тікав, а залишався на лавах, де сидять підсудні, які не перебувають під арештом", - сказав Погосян. Він зазначив, що саме тоді, не розібравшись у ситуації, правоохоронці почали штовханину, застосовуючи силу як проти підсудних, так і проти всіх, хто був у залі, включаючи журналістів.

"Тоді я зрозумів, що в приміщенні суду керують не судді, а правоохоронці - вони вирішують, коли починати засідання, коли допускати адвокатів до підозрюваних... Я вважаю, що все, що відбулося в приміщені Приморського суду, є спланованою провокацією", - зазначив Погосян.

У свою чергу адвокат Сторожук, зауважила, що захистом підсудних підготовлено відповідні заяви про вчинення злочину правоохоронцями та про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, які у вихідний день проводили судове засідання, що тривало майже до 2-ї години ночі наступного дня.

"Не було ніякої спроби втечі, ні самого факту такої події. Генерал Аброськін повинен знати, що втечею вважається той факт, коли підсудний самовільно залишає судову залу", - сказала Сторожук. Вона додала, що якби суд був готовий до засідання, то його можна було завершити протягом 5-6 годин.

Крім того, адвокати висловили подив з приводу того, що Апеляційний суд змінив підсудність справи, забравши її із Волноваського суду до Приморського, який територіально не має права розглядати справу.

Враховуючи перебіг подій, адвокати заявляють, що мають сумнів у неупередженості складу суду та заявлятимуть про його відвід. Крім того, вони добиватимуться, щоб справа про вбивства співробітника СБУ розглядалася в режимі он-лайн трансляцій, як це робиться при розгляді низки інших резонансних справ.

Як повідомляв УНІАН, офіцер СБУ Мандзик був убитий 21 березня у Волновасі. За підозрою у вбивстві затримано 11 осіб. В результаті обшуків у зловмисників вилучено великий арсенал зброї та вибухівки.