Київ. 29 червня. УНІАН. Коаліція громадянського суспільства "Народна Конституція" планує у вересні розпочати просвітницькі поїздки в регіони для ініціювання нового Основного закону.

Про це сьогодні на прес-конференції УНІАН повідомили члени коаліції.

«Ми чітко розуміємо, що громадянське суспільство було відсторонено від прийняття важливих державотворчих рішень. Ми вважаємо, що винна у цьому процесі сучасна політична еліта, яка переймається лише владою та розподілом фінансових потоків задля власного збагачення», - сказав  Олександр Кочетков,віце-президент МГО «Міжнародна асоціація «Здоров'я суспільства», член коаліції . При цьому члени коаліції переконані, що сучасна еліта не може бути залучена до прийняття нової Конституції.

«Наша коаліція пройшла серйозний шлях від опрацювання загальних принципів побудови нової Конституції і зараз у нас настає час до наступного дуже важливого кроку – нам треба максимально поінформувати суспільство, що ми маємо вихід з нинішньої кризової ситуації – це саме прийняття нової Конституції України, тому ми плануємо десь у вересні розпочати масовані агітаційні просвітницькі поїздки в регіоні. Ми хочемо використовувати у своїй просвітницькій кампанії всі засоби, які ми маємо», - додав Кочетков.

Своєю чергою член коаліції, член ГО «Конституційний конвент» Володимир Полочанінов зауважив, що успіх у цій справі полягає в тому, щоб якомога більше громадян було задіяно в цьому процесі, у цьому загальнонаціональному русі, який передбачає створення народної Конституції.

«Ми закликаємо і бізнесменів, і лікарів, і вчителів, і учасників АТО, і волонтерів долучитись до нашої ініціативи і допомогти нам зробити ефективним процес обговорення принципів створення нової Конституції і принципів, на яких повинен будуватись новий суспільний договір, у нас є своє бачення, у нас є свій план, і ми хочемо зробити цей процес масштабним і майже приреченим на успіх», - заявив він.

«Ми сьогодні чітко усвідомлюємо, що Україна за 25 років своєї незалежності перетворилася на країну втрачених можливостей. Цей процес був запущений багато років назад, коли під час прийняття Конституції незалежної України відбувся зговір еліт, без урахування голосу того, для кого приймався Основний закон - людей», - додав він.

Крім того, член коаліції , член Громадського Руху «Україна — це я», Олексій Жмеренецький вважає, що сьогодні вкрай потрібен новий суспільний договір як останній рушійний шанс для різкого розвороту країни на вірний шлях потужного розвитку.

«Новий суспільний договір, який пропонує коаліція, це той компроміс, який стане виходом для всіх конфліктуючих сторін (на Донбасі – УНІАН), без вказівки «зверху» або порад «ззовні», окрім того, враховуючи існуючі рамки Мінських домовленостей», - наголосила член коаліції, учасник ГО «Простір» Олена Палюх.

Президент ВГО «Українська стратегія», член коаліції, Анатолій Пінчук також наголошує на необхідності відкритого діалогу в рамках «нового суспільного договору» між усіма громадянами України. «Це саме той вихід, який базується на правах громадян. І ми готові його вести», - зауважив він.

Як повідомлялося, у вересні 2015 року низка громадських організацій підписали меморандум про створення коаліції громадянського суспільства «Народна Конституція». Метою коаліції є налагодження конституційного процесу через підготовку законопроекту, який повинен визначити порядок формування і статус органу установчої влади, уповноваженого розробити проект нової Конституції України, а також сприяння подальшому ухваленню цього законопроекту у Верховній Раді України.